Τα προβλήματα που απασχολούν τους ναυτικούς συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και είχε ως επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ναυτικοί, καθώς και η συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυσή τους. «Θέλω να σας ακούσω και να ακούσω όλες τις ανησυχίες σας διότι πιστεύω ότι ο διάλογος που έχουμε ανοίξει όλους αυτούς τους μήνες μπορεί να έχει ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για όλους μας», τόνισε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Τα μέλη της ΠΝΟ από την πλευρά τους επεσήμαναν ότι είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δίνοντας έμφαση στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και στα φαινόμενα, που όπως υποστηρίζουν παρατηρούνται της μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας στα πληρώματα της ακτοπλοΐας, προβαίνοντας σε καταγγελίες για συγκεκριμένα δρομολόγια.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ στάθηκαν στην αυξανόμενη ανεργία των Ελλήνων ναυτικών, καθώς και στα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη λειτουργία των σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την υλικοτεχνική τους υποδομή.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να διερευνούν εξονυχιστικά τις καταγγελίες της ΠΝΟ για τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων υπογραμμίζοντας ότι βούληση του είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή. Ταυτόχρονα ο υπουργός σημείωσε ότι μέλημα του είναι η ενίσχυση της απασχόλησης του έλληνα ναυτικού, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στο χώρο της ακτοπλοΐας και ευρύτερα του χώρου της ναυτιλίας έχουν ως κεντρική κατεύθυνση την αύξηση των θέσεων εργασίας τους.
Συγχρόνως ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης και ανέλυσε τον σχεδιασμό του για την αναβάθμισή της λέγοντας ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής που θα απαντά όμως στις σύγχρονες προκλήσεις του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας.
«Θέλουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να κατευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών και των καθηκόντων που θα αναλάβουν στη σταδιοδρομία τους. Έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές στη διάρθρωση του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για να τρέξουμε όλες αυτές τις απαραίτητες αλλαγές που έχουν ως ένα και κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης» επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Κλείνοντας, ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε την ΠΝΟ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων για τους απλήρωτους ναυτικούς, μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε λάβει ο ίδιος στη Βουλή και κάλεσε τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να εντείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας. «Όταν έχουμε κοινά προβλήματα να διαχειρισθούμε οφείλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.