Νέο κύκλο επαφών για θέματα που αφορούν τον Πειραιά ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου ο νέος δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ένα μήνα πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Την Τρίτη συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο κ. Μώραλης ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Βενιζέλο για όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου Πειραιά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού του νέου δημάρχου «Πειραιάς Νικητής».
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα του δήμου Πειραιά, το θέμα της μη μεταφοράς των δικαστηρίων από την πόλη, αλλά και το πως μπορεί η νέα δημοτική αρχή να απορροφήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον νέο δήμαρχο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες με την ηγεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείωνν προκειμένου να υπάρξει μια μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων του δήμου ενώ θα υπάρξουν και συζητήσεις για το αν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Πηγές από τη νέα δημοτική αρχή, ανέφεραν ότι μόνο για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και τη λειτουργία του δήμου θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα, πέρα από τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το κράτος.
Για το θέμα των δικαστηρίων και τη μη μεταφοράς τους από την πόλη του Πειραιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα έχει για το θέμα αυτό νέα επικοινωνία με το υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ επανέλαβε τη θέση του για την παραμονή τους εντός των διοικητικών ορίων της πόλης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο η νέα δημοτική αρχή μπορεί να απορροφήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ για ανάπτυξη και απασχόληση.
Σε δήλωσή του ο κ.Μώραλης τόνισε: «Ενημέρωσα τον κ. Βενιζέλο για το σύνολο των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στον Δήμο Πειραιά. Ο κ. Βενιζέλος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας, τονίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός για την επίλυσή τους. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των δικαστηρίων Πειραιά, επανέλαβε τη θέση του για την παραμονή τους εντός των διοικητικών ορίων της πόλης».
Τη Δευτέρα ο νέος δήμαρχος Πειραιά είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε στη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας το 2015 στον Πειραιά.
«Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει η χώρα μας στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε: «Εκείνο που προέχει είναι η ημέρα αυτή να συνδυαστεί με ένα άνοιγμα σε καινούριες επιχειρηματικές δράσεις στον Πειραιά. Να αποτελέσει μια αφορμή για να εξελιχθεί η πόλη σε κέντρο του σύγχρονου ναυτιλιακού cluster και να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία. Αποτελεί πάγια θέση μας, εξάλλου, ότι η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Από τη πλευρά του, ο κ.Μώραλης, υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη του Πειραιά μέσα από αυτή την εκδήλωση: «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας ως μια πρόκληση μέσα από την οποία μπορούμε να προβάλλουμε τόσο την πόλη, όσο και τις δυνατότητές της», σημείωσε συγκεκριμένα.

Συνάντηση με τον κ. Ν. Δένδια

Την Τετάρτη ο κ. Μώραλης συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκο Δένδια και συζητήθηκε η χρηματοδότηση του Πειραιά από επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ καθώς και η ολοκλήρωση των έργων στον Δήμο Πειραιά που δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν και κινδυνεύουν με απένταξη.

Σε δήλωσή του ο κ. Μώραλης τόνισε: «Υποβάλαμε πρόταση για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για την πόλη του Πειραιά, στηριζόμενο στις επιλεξιμότητες και τις κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Το σχέδιο αυτό για να μπορέσει να υλοποιηθεί απαιτεί τη συνδρομή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ζήτησα από τον κ. Δένδια να συμβάλει ώστε να προσέλθει ο Πειραιάς με μια τεκμηριωμένη πρόταση βασιζόμενη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ο υπουργός απάντησε ότι το βλέπει θετικά και συμφώνησε να συζητήσουμε την εξειδίκευση της πρότασής μας σε επόμενη συνάντηση στο τέλος του μήνα».