Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ενημέρωση και ερώτηση προς το νέο πρόεδρο από τους ευρωβουλευτές, Γιώργο Γραμματικάκη και Μίλτο Κύρκο, αφορούσε τα ελληνικά μικρά νησιά και με δεδομένη την γεωγραφική θέση και την απομόνωσή τους, την προστασία τους με νομοθετικό πλαίσιο, ώστε αυτά να έχουν φθηνές πηγές ενέργειας, πόσιμο νερό και βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση της προώθησης στη νέα ατζέντα του Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλων των κύριων προβλημάτων πού απασχολούν τα ελληνικά μικρά νησιά σε συνεργασία και με τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά ελληνικά νησιά είναι πολλά, μπορούν όμως να συνοψιστούν στους εξής δύο βασικούς άξονες:

– Ορισμένα μικρά νησιά δεν μπορούν να αναπτύξουν καμία μορφή ανανεώσιμης – εναλλακτικής μορφής ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), με αποτέλεσμα πληρώνουν ακριβή ΔΕΗ. Εάν έχουν μονάδες αφαλάτωσης το κόστος του παραγόμενου γλυκού νερού είναι πολύ υψηλό. Προτείνεται το χαμηλότερο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν ΑΠΕ, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και στις μονάδες αφαλάτωσης.

– Λόγω ακριβού κόστους των καυσίμων και κατά συνέπεια της μεταφοράς με τα πλοία αυξάνεται το κόστος των προϊόντων, των τροφίμων, των πρώτων υλών κ.λπ., τόσο για την εισαγωγή στα μικρά νησιά όσο και για την εξαγωγή των μικρών ποσοτήτων των τοπικών προϊόντων προς τις μεγάλες αγορές. Προτείνεται η επιδότηση μεταφορών καυσίμων, τροφίμων, πρώτων υλών και άλλων προϊόντων.