• Αναζήτηση

Μανωλάδα: Αθώοι ιδιοκτήτης και ο ένας επιστάτης, καταδίκες για τους άλλους δύο επιστάτες

Αθώους κήρυξε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας τους δύο απο τους τέσσερις κατηγορουμένους για την επίθεση κατά μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Μανωλαδας, τον Απρίλιο του 2013. Οι μετανάστες ζητούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και αρνούνταν να εργαστούν.

Αθώους κήρυξε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας τους δύο απο τους τέσσερις κατηγορουμένους για την επίθεση κατά μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Μανωλαδας, τον Απρίλιο του 2013. Οι μετανάστες ζητούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και αρνούνταν να εργαστούν.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον έμπορο φράουλας Νίκο Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κώστα Χαλούλο και ενόχους τους άλλους δυο επιστάτες τον Γεώργιο Χαλούλο για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον Θεόδωρο Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες δια παραλείψεως (δεν απέτρεψε το περιστατικό).

Τη Δευτέρα, η εισαγγελεας της έδρας κυρία Διονυσία Παπαδοπούλου είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Στον Γ. Χαλούλο επιβλήθηκαν 14 χρόνια και επτά μήνες (ποινή που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και είναι μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως) ενώ στον Θ. Αποστολόπουλο επιβλήθηκαν οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τους δύο, γεγονός πόυ σημαίνει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ. «Ντροπή», «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», «προκλητική» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς στις ανακοινώσεις των κομμάτων.

«Ντροπή» αποτελεί, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου, η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, με την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώνονται για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» σημειώνει.

Σύμφωνα με την κυρία Κατριβάνου, «η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».

Όπως αναφέρει η βουλευτής, παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠαΣοΚ.

Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης, τονίζει το ΠαΣοΚ.

Επισημαίνει δε ότι «με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία».

Προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει, «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

Επίσης υποστηρίζει ότι «έλληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk