Τον γόρδιο δεσμό που αφορά τους οικισμούς οι οποίοι χτίστηκαν μέσα σε δάση, με ευθύνη της διοίκησης, επιχειρεί να λύσει το ΥΠΕΚΑ με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμο «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση –Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών –Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας», το οποίο παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς.
Με οριζόντια ρύθμιση που αφορά οικισμούς, οι οποίοι οριοθετήθηκαν μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και πριν από την εφαρμογή του Ν.998/1979 (δασική νομοθεσία), το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει τα υφιστάμενα όρια των οικισμών. Έτσι, αναμένεται να …απελευθερωθούν περισσότεροι από 20.000 πολίτες σε Άγιο Στέφανο και Άνοιξη Αττικής, όπου σήμερα έχουν ανασταλεί οι μεταβιβάσεις και η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ενώ έχουν παγώσει ακόμη και οι επισκευές.
Στον Άγιο Στέφανο (όπως και στην Άνοιξη) η περιπέτεια ξεκινά το 1976 όταν με απόφαση του τότε νομάρχη Αττικής επεκτείνονται τα όρια του οικισμού. Έξι χρόνια αργότερα, περιοχή εντός του οικισμού κηρύσσεται αναδασωτέα, ωστόσο το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο συνεχίζει να εκδίδει οικοδομικές άδειες. Όμως τα όρια του οικισμού αμφισβητούνται το 1985 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ το 2005 ακυρώνεται άδεια οικοδομής κατόπιν προσφυγής πολίτη. Έτσι η πολεοδομία προχωρά σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Λύση είχε επιχειρήσει να δώσει στο παρελθόν και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, με τον νόμο 3889/2010.
Σύμφωνα με το άρθρο 31 (παράγραφος 3) του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, επιλύεται όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «ένα μέγιστο ζήτημα συγκρούσεων της δασικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας σε οικισμούς που οριοθετήθηκαν μετά την ψήφιση του συντάγματος του 1975 και πριν την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας». Στα όρια αυτών των οικισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια η Διοίκηση είχε εκδώσει χιλιάδες διοικητικές πράξεις αδειών δόμησης, για τις οποίες ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας.
«Δεν επεκτείνουμε τα όρια των οικισμών. Στα όρια που έχουν ήδη διαμορφωθεί θα μπορούν οι πολίτες να χτίσουν», τόνισε ο κ. Ταγαράς.
Έτσι, στους λεγόμενους «δασικούς οικισμούς», οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι «τυχόν πράξεις της διοίκησης που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των εκτάσεων εντός των άνω ορίων ανακαλούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος. Επί των εκτάσεων εντός των ως άνω ορίων δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πλην των περιπτώσεων κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, πάρκων και αλσών. Κατά τη διαδικασία έγκρισης πολεοδομικής μελέτης, τοπικού χωρικού σχεδίου ή και ρυμοτομικού σχεδίου απαιτείται η σύνταξη και έγκριση προηγούμενης μελέτης περιβαλλοντικού ισοζυγίου σύμφωνα με προδιαγραφές που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».