Την Πέμπτη 17 Ιουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας μίλησε στον Βασίλη Χιώτη για τη σύλληψη Μαζιώτη, την τρομοκρατία και τα κόκκινα δάνεια.{{{ audio1 }}}

Για τη σύλληψη Μαζιώτη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας{{{ audio2 }}}

«Δεν έχω την ιδιότητα που μου επιτρέπει να αναλύσω τα πράγματα, αυτή ανήκει στον νυν υπουργό, τον κ. Κικίλια, τον οποίο θέλω να συγχαρώ και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τις γυναίκες και τους άνδρες της γι’ αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι μικροψυχία να λέγεται ότι πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει μια πολύ συστηματική προσπάθεια η οποία ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα φέρει αποτελέσματα. Δεν είναι καλό να χρησιμοποιείς την λέξη νομοτελειακά, γιατί αυτό στην ζωή δεν υπάρχει. Μπορεί ακόμη και την τελευταία στιγμή να καθίσει η στραβή. Όμως είχε τεθεί ένας μηχανισμός σε λειτουργία ο οποίος θα απέληγε σε συλλήψεις τρομοκρατών. Αν μου επιτρέπετε, να φέρω πάλι στην μνήμη την δική σας και των ακροατών τη ρητή αναφορά μου σ’ αυτό το θέμα, με απόλυτη βεβαιότητα στον αποχαιρετιστήριο λόγο όταν παρέδωσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης. Είπα τότε ότι σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στο θέμα της τρομοκρατίας. Νομίζω λοιπόν ότι είναι καλό όλοι να αναγνωρίσουν την επιτυχία της ΕΛΑΣ και να μην θεωρούν ότι αυτά γίνονται τυχαία.

Ουδέποτε μπορώ να σχολιάσω επιχειρησιακά θέματα στην εξέλιξη τους. Σας λέω όμως ότι υπάρχει ένας πλήρης μηχανισμός σε εξέλιξη ο οποίος θα φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρει. Επίσης υπάρχει κι ένας προβληματισμός μακρότερου χρόνου ώστε η τρομοκρατία να μην μπορεί να εξελίσσει φαινόμενα βίας στην χώρα κι αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΑΣ ώστε να μην είναι εύκολη η εξέλιξη φαινομένων τρομοκρατίας .

Υπάρχουν δύο πράγματα. Πρώτον συλλαμβάνω, το κατασταλτικό, και δεύτερον προλαμβάνω, το προληπτικό. Δημιουργώ όλο αυτό το πλαίσιο προστασίας της ζωής, της περιουσίας του Έλληνα πολίτη, κατά την συνταγματική τάξη, που δεν επιτρέπει στον τρομοκράτη έδαφος κίνησης για να λειτουργήσει. Το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο. Είχε δρομολογηθεί μέσα από την μεταρρύθμιση την οποία είχε ψηφίσει η Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και με μια σειρά από παράλληλα πράγματα, όπως η απόκτηση ηλεκτρονικών μέσων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων και αλλαγή των δομών. Αυτά εφόσον συνεχιστούν θα φέρουν νομοτελειακά το αποτέλεσμα που πρέπει. Κι αυτό θα γίνει γιατί το έχουμε δει να λειτουργεί σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι κάτι το οποίο δοκιμάζεται πρωτογενώς στην Ελλάδα, ώστε να πεις μπορεί να πετύχει ή μπορεί να αποτύχει. Εάν το κάνουμε καλά, το παράδειγμα και το υπόδειγμα υπάρχει, αρκεί να το προσαρμόσεις στα ελληνικά δεδομένα και να το βάλεις να λειτουργήσει.

Δεν έχω υπηρεσιακή ενημέρωση. Έτσι κι αλλιώς ο υπουργός δεν πρέπει να έχει υπηρεσιακή ενημέρωση στις λεπτομέρειες. Είμαι κι ένα μήνα εκτός υπουργείου και δεν ξέρω τι έκανε ο Μαζιώτης και τι ήθελε να κάνει. Σημασία έχει όμως ότι το πλαίσιο κινήσεων του Μαζιώτη ήταν ασφυκτικό. Οι ενέργειες που είχαν γίνει ήταν τέτοιες που δεν του επέτρεπαν ελευθερία κινήσεων. Ο Μαζιώτης ήταν προφανές ότι με όποιο τρόπο κι αν κινείτο, σ’ ένα εύλογο χρόνο θα συλλαμβανόταν, εκτός αν κατεδύετο σ’ ένα υπόγειο, έμενε εντελώς ακίνητος, δεν ανέπνεε, δεν έβλεπε κανένα άνθρωπο και δεν ασκούσε καμία κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό δεν προβλέπεται. Κατά τα άλλα, οποιαδήποτε δραστηριότητα του Μαζιώτη, οποιαδήποτε στοιχειωδώς κοινωνική δραστηριότητα θα κατέληγε στην σύλληψη του.

Το πλαίσιο είναι εκεί. Οι τρομοκράτες, εφόσον τα πράγματα γίνουν σωστά, θα συλληφθούν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, άλλωστε τους επέλεξα στις τελευταίες κρίσεις. Είμαι βέβαιος, και του προηγούμενου και του νυν αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής, στους οποίους επίσης έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι καλοί και ικανοί αξιωματικοί και θα κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Οι τρομοκράτες θα συλληφθούν. Η ΕΛΑΣ έχει έμπειρους ανθρώπους, εξαιρετικούς που την ξέρουν αυτή την δουλειά και την κάνουν σωστά. Είμαι απολύτως βέβαιος. Ο τρόπος για να διαφύγουν οι τρομοκράτες είναι μόνο αν γίνει λάθος από την πλευρά των διωκτικών αρχών. Οι διωκτικές αρχές τα έχουν βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, είμαι βέβαιος ότι θα τα κάνουν σωστά, είμαι βέβαιος ότι δεν θα δοθεί χώρος αναπνοής και είμαι βέβαιος ότι το θέμα της τρομοκρατίας είναι ώριμο να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω πάρα πολύ στην δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΛΑΣ και που φέρνει αποτελέσματα. Εάν ακολουθηθεί η πορεία τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.»

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει κανείς να πιέζει και να εξωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα θα πρέπει να λειτουργεί και σ’ ένα βαθμό παιδευτικά. Δηλαδή να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η δημοκρατία χρειάζεται και την δική του συνεργασία και την δική του ομόθυμη στήριξη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν βρέθηκε ένας ζεστός λόγος για τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛΑΣ που ρίσκαραν τη ζωή τους. Δεν βρέθηκε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα, ακόμη και του κ. Τσίπρα, γιατί όχι, στον υπουργό, τον κ. Κικίλια και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Με ενοχλεί ότι δεν υπήρξε μια απόλυτη καταδίκη της τρομοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται εξαιτίας των γενεσιουργικών υλικών του ως κόμμα, φοβάται να πει ακόμη και το αυτονόητο. Τι μου λέτε τώρα; Ότι ο Μαζιώτης δεν είναι τρομοκράτης; Βεβαίως οι πράξεις του Μαζιώτη παραβαίνουν τις αρχές του ισχύοντος ποινικού κώδικα. Ληστείες, τα πάντα. Είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα του είναι ιδεολογικά, τα διατυπώνει ο ίδιος και δεν αμφισβητείται. Πώς θα τον χαρακτηρίσω τον Μαζιώτη, ληστή; Βεβαίως είναι τρομοκράτης και βεβαίως πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία. Δεν θεωρώ ότι συνιστά ελάφρυνση να τον ονομάζω τρομοκράτη, απέναντι σε κάποιον που είναι ληστής.»

Για την ΕΥΠ

«Είναι ένα θέμα για το οποίο δημόσια δεν θέλω να μιλήσω. Έχω άποψη, την έχω διατυπώσει στον πρωθυπουργό ως είχα τη συνταγματική υποχρέωση, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Σε ό,τι αφορά την ΕΛΑΣ, η άποψή μου είναι δημόσια καταγεγραμμένη στο νομοθέτημα που ψηφίστηκε στη Βουλή. Σε δύο χρόνια από τώρα, θα είναι μια εξαιρετική Αστυνομία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των καιρών, διότι δεν είναι μόνο η εγχώρια τρομοκρατία ή αυτής της μορφής η τρομοκρατία. Πρέπει να δείτε ότι στα σύνορά μας αναπτύσσεται ένας κίνδυνος πιθανός ισλαμικής τρομοκρατίας, τον οποίο η Ελλάδα από εδώ και πέρα δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε να αγνοήσει.»

Για τα κόκκινα δάνεια

«Υπάρχουν αυτή την στιγμή προς τις τράπεζες άνω των 70 δις, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά που λέμε κόκκινα δάνεια. Κι αυτός ο αριθμός είναι μετριοπαθής γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη δάνεια που τεχνητά φαίνονται ότι εξυπηρετούνται. Αν προσθέσετε και ορισμένες δεκάδες δισεκατομμύρια που αφορούν τις οφειλές προς την εφορία και περίπου δυο δεκάδες εκατομμύρια που αφορούν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν προσθέσετε και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταξύ ιδιωτών καταλήγουμε σ’ ένα απίστευτο αριθμό ο οποίος προσεγγίζει και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Μιλάμε για ιλιγγιώδεις αριθμούς.

Αυτό είναι παντελώς αδύνατο να το αγνοήσει κάνεις ακόμη κι αν θέλει να το βάλει κάτω από το χαλί. Η κυβέρνηση λοιπόν κάνει αυτό που νομίζω πως στη συγκεκριμένη φάση ο πρωθυπουργός προδιέγραψε. Πρέπει να βοηθήσουμε την οικονομία να μπει σε μια φάση ανάπτυξης, γιατί δεν μπορεί να αυτορυθμίζεται μόνη της. Υπάρχουν παράμετροι που χρειάζονται την κρατική βοήθεια. Κάνουμε μια πολύ διακριτική προσπάθεια να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς την ελληνική κοινωνία, οι οποίες θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της κοινωνίας από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Εδώ είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, όχι μόνο οι δανειολήπτες. Είναι ακόμη το τραπεζικό σύστημα, οι παραγωγικές δυνάμεις, πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγκλωβισμένες αυτή την στιγμή. Αν δεν τις βοηθήσεις, πώς θα δημιουργήσεις απασχόληση;

[…] Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να υπάρχει κριτήριο της βιωσιμότητας. Όταν σπαταλάς χρόνο και κοινωνικούς πόρους, διότι μην ξεχνάτε ότι και οι τράπεζες μέσα στην κοινωνία είναι και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τράπεζες είναι κρατικοποιημένες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και οι καταθέσεις ανήκουν στους Έλληνες πολίτες και έτσι έχουν διπλό συμφέρον για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος, πέραν του ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τραπεζικό σύστημα. Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται ούτε σκιτζήδικα ούτε λαϊκίστικα και πρέπει να σκέφτεσαι διάφορες παραμέτρους. Αυτός που ήταν μέσα στην κρίση ενήμερος, κάποιες φορές και με θυσίες, πουλώντας και το σπίτι του, κατάφερε να μην είναι μπαταχτσής. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορώ να επιτρέψω να νιώσει αύριο το πρωί κορόιδο. Πρέπει κι αυτόν να τον έχω στο μυαλό μου ως έναν άνθρωπο που έχει σημασία για το σύστημα και δεν πρέπει να νιώσει κορόιδο. Το πρόβλημα είναι συνολικό. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι, αλλά όταν μιλάμε για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, δεν υπάρχουν επιχειρηματικά δάνεια όπως τα νομίζουμε. Είναι και της κομμώτριας της γειτονιάς μου και δεν αντέχουμε άλλο κοινωνικά το 50-60% στις νέες ηλικίες να είναι άνεργοι. Πρέπει να το δούμε στα μάτια αυτό το πράγμα. Εάν περιμένουμε μόνο ξένες επενδύσεις να έρθουν και να χτιστούν εργοστάσια, αυτά θα χρειαστούν 4-5 χρόνια. Ποιος αντέχει αυτό το πράγμα; Ποιος αντέχει να απαξιώνεται ανθρώπινο κεφάλαιο και άνθρωποι να μπαίνουν στο κοινωνικό περιθώριο πάνω στην πιο γόνιμη ηλικία τους; Πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί και να γίνει φορέας απασχόλησης, ώστε να μπορέσει να γίνει φορέας ανάπτυξης. Αυτό είναι το πλάνο και γι’ αυτό πρώτα μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι συνεπείς δανειολήπτες δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας άμεσα. Χρειάζονται όμως να μην αισθανθούν κορόιδα. Αυτό πρέπει να είναι εκεί. Η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αυτούς ως στόχο. Αυτοί επιβίωσαν, αλλά δεν μπορούν να νιώσουν κορόιδα. Δεν μπορούμε να τους δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε βάρος τους.»

Για τη Λωρίδα της Γάζας

«Δυο δολοφονίες οδεύουν σε ερείπια και καταστροφή. Αναφέρομαι στη δολοφονία του Ισραηλινού και στη συνέχεια του Παλαιστίνιου και σ’ αυτήν την απίστευτη κατάσταση, η οποία πρέπει να σταματήσει. Με τη βία δεν βρίσκει κανείς λύση. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω, αλλά είναι σοκαριστικό αυτό. Ο πρόεδρος Ολάντ έχει κάνει μια προσπάθεια να υπάρξει μια ανακωχή και μια παύση πυρός, διότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Οτιδήποτε οδηγεί σε μια απώλεια ανθρώπινων ζωών, είναι αντιπαραγωγικό. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους.»

Για την αναπτυξιακή διαδικασία

«Ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τη διαδικασία κάτω από μία ομπρέλα εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το ΕΤΕΑΝ, το οποίο έχει την ταυτότητα πιστωτικού ιδρύματος παρότι δεν μπορεί να παίρνει καταθέσεις, και θα μοχλεύσουμε κεφάλαια για ρευστότητα στην αγορά. Είναι απαραίτητο να μπει ρευστότητα στην αγορά και στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί πρόσβαση των νέων επιχειρηματιών σε μικρά ποσά. Αυτό το λέμε λαϊκή επιχειρηματικότητα. Να μπορέσει όποιος έχει μια ιδέα να βρει στήριξη από το σύστημα, μιλάμε για ποσά 10-15.000 ευρώ, να δοκιμάσει αν μπορεί η ιδέα του να περπατήσει και σταδιακά να βρει πρόσβαση σε ευρύτερα κεφάλαια.»

Για τα στεγαστικά δάνεια ειδικότερα

«Κάνουμε μια δουλειά σε όλα τα μέτωπα και βεβαίως τα στεγαστικά δάνεια είναι ένα κομμάτι που δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω και πρέπει να λάβουμε υπόψη και την αγορά των ακινήτων, η οποία είναι πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή. Οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμη χειρότερα την κατάσταση, αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπήρξε υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σε σημείο ανεκδιήγητο.

Πρέπει να βγούμε από την κρίση το γρηγορότερο δυνατό και όχι με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά που μπορεί να κρατήσει η κοινωνία τον εαυτό της, να θρέψει τους ανθρώπους της και να μπορέσει έτσι να πάει μπροστά. Η τρόικα είναι μια παράμετρος, αλλά αυτή θα τη λύσουμε εμείς. Η κοινωνία σε εμάς ανέθεσε να λύσουμε τα προβλήματα. Αν μπορούμε, να το κάνουμε. Αν δεν μπορούμε, καλύτερα να πάμε σπίτι μας.»

Για το πτωχευτικό δίκαιο

«Είναι φτιαγμένο για μια νορμάλ κατάσταση της οικονομίας και για να ρυθμίσει τα οικονομικά προβλήματα αυτών που έχουν αστοχήσει. Ξεκίνησε ως τιμωρητικό – αλλά να μην πάω σ’ αυτά που υπήρχαν πριν τον πόλεμο – και τροποποιήθηκε το 2007 με το σχέδιο του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά τώρα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτό. Έχουμε μια πτωχευτική συνθήκη δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων και έναν εμβαλωματικό μηχανισμό συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που αναφέρεται σε συγκεκριμένα δάνεια. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, έχουμε έκτακτες συνθήκες και χρειαζόμαστε έναν έκτακτο μηχανισμό να το αντιμετωπίσουμε. Ορεινό χειρουργείο, δηλαδή. Ο πτωχευτικός νόμος είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και έγινε μια εξαιρετική μεταρρύθμιση το 2007, αλλά δεν είναι σ’ αυτή τη φάση το εργαλείο που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι χρησιμότατο και μπορεί να έχει αυτήν την επιλογή ο οφειλέτης, αλλά σε νορμάλ οικονομικές συνθήκες.»