Οταν μιλάμε για το κοινό κρυολόγημα αναφερόμαστε ουσιαστικά στις ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται κατά βάση για μια ετερογενή ομάδα ασθενειών, που προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς ιούς διαφόρων οικογενειών. Παρόλο που θεωρείται γενικά αυτοϊώμενη νόσος, σε μερικές περιπτώσεις ασθενών η ιογενής λοίμωξη μπορεί να ακολουθείται από βακτηριακές επιπλοκές και διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις.
Τα συμπτώματα με αυτά άλλων παθήσεων
Τα κύρια συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος είναι η ρινική συμφόρηση και καταρροή, το φτέρνισμα, ο ερεθισμένος λαιμός και ο βήχας. Συνήθως ξεκινούν εντός μίας έως τριών ημερών μετά από ιογενή λοίμωξη.
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων όπως είναι της γρίπης ή και της αλλεργικής ρινίτιδας. Οι ασθενείς με γρίπη έχουν πιο βαριά συμπτώματα από τους πάσχοντες με κοινό κρυολόγημα και συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγίες, μυαλγίες και αίσθημα κούρασης (κόπωση).
H γρίπη μπορεί να είναι πιο απειλητική σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Επίσης, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλώνεται με παρόμοια κλινική εικόνα, αλλά εμφανίζεται συνήθως εποχιακά, ή παρουσιάζει σαφή επιδείνωση που πυροδοτείται από συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και δεν είναι πιθανό να συνυπάρχει ερεθισμένος λαιμός.
Ποιοι ιοί σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα;
Τα παθογόνα που συσχετίζονται πιο συχνά με το κοινό κρυολόγημα είναι οι ρινοϊοί, που ευθύνονται σχεδόν για το ήμισυ όλων των περιστατικών κοινού κρυολογήματος. Αλλα σημαντικά παθογόνα είναι ο κορωνοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Oι ιοί της γρίπης και οι αδενοϊοί μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα κρυολογήματος, ωστόσο τα συγκεκριμένα παθογόνα πιο συχνά προκαλούν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού με πιο βαριά συμπτώματα.
Τα παιδιά κρυολογούν πιο συχνά
Ενα κοινό κρυολόγημα στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μια ήπια έκβαση, ωστόσο είναι μια κατάσταση την οποία κατά τη διάρκεια του έτους βιώνουν αρκετά συχνά οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας αναμένεται να νοσήσει με κοινό κρυολόγημα 5-7 φορές ετησίως, ωστόσο ένα 10%-15% των παιδιών θα νοσήσει τουλάχιστον 12 φορές ετησίως. Η συχνότητα νόσησης μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία και κυμαίνεται 2 με 3 φορές ετησίως, έως την ενηλικίωση.
Η αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος
Το κοινό κρυολόγημα αντιμετωπίζεται συνήθως με αγωγή που στοχεύει στην ανακούφιση των πιο ενοχλητικών συμπτωμάτων της πάθησης. Στα φαρμακεία διατίθενται πολλά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα με αυτές τις ενδείξεις, όπως ρινικά αποσυμφορητικά, αναλγητικά, αντιβηχικά, βλεννολυτικά.
Στα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα περιλαμβάνονται και τα Φάρμακα Φυτικής Προέλευσης, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που περιέχουν φαρμακολογικά ενεργά συστατικά που προέρχονται από φυτά, σε ακατέργαστη ή κατεργασμένη μορφή. Συνήθως η σύνθεσή τους περιλαμβάνει πολλαπλά συστατικά που διατίθενται σε ορισμένη αναλογία και με καθορισμένο τρόπο χορήγησης, για την αντιμετώπιση οξειών ή χρόνιων παθήσεων και των συμπτωμάτων τους.