Την Πέμπτη 10 ιουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το δημοψηφίσμα και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.{{{ audio1 }}}

Για την πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα

«Ονειρεύονται μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το ΚΚΕ για το δημοψήφισμα, πώς θα βάλουν ένα ενιαίο κείμενο για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, με πολύ μεγάλες εμπειρίες σε πολιτικές μάχες. Και πιστεύω ότι έχει και το θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της Βουλής και όταν λέει κάποια πράγματα, πρέπει να τον ακούμε με πολλή προσοχή. Από εκεί και πέρα, βέβαια, τις αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση. Γιατί να υπάρξει θέμα (αν δεν εισακουστεί ο πρόεδρος της Βουλής); Εγώ βλέπω περισσότερο κάτι σαν σύγκλιση απόψεων και δεν μπορεί, επιτέλους, η κυβέρνηση να υποκύπτει σε τακτικισμούς συνεχείς της αντιπολίτευσης. Είναι φανερό ότι όλη η ιστορία δεν γίνεται για τη ΔΕΗ και πως για να υπάρξει δημοψήφισμα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν πρόκειται να γίνει το δημοψήφισμα και προφανώς, μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει κάποιες τακτικές κινήσεις και να μαζέψει το κόμμα του. Δικαίωμά του είναι. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να κάνουν κάποιες τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού περισσότερο παρά ουσίας. Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν θα κοιτάξει πίσω στη ΔΕΗ του Φωτόπουλου και του Μπάκουλη…»

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

«Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που θα πρέπει επιτέλους να δούμε ξεχωριστά. Να αποσυνδεθεί από οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες – όχι ότι αυτό δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν, διότι η πολιτική ζωή της χώρας αποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε η εκλογή προέδρου για τέτοιου είδους σκοπιμότητες και πρόκληση εκλογών. Νομίζω, όμως, ότι φτάσαμε σε ένα τεράστιο στάδιο ωρίμανσης, διότι πάθαμε και μάθαμε. Και παρά τις διαφορές που μπορούμε να έχουμε με την αντιπολίτευση, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη θεσμική σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Η κυβέρνηση προχωρεί πέρα από τακτικισμούς και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη ρύθμιση του χρέους – θέμα που έχουμε μπροστά μας και η εξάντληση της τετραετίας είναι αυτή που θα φέρει οριστικά την έξοδο της χώρας από το τούνελ. Και μετά, ας αποφασίσει η ελληνική κοινωνία ελεύθερα ποιοι θέλει να την κυβερνήσουν.»