Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πείσουν τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και υπογράμμισε ότι ο ουκρανός ηγέτης φέρει πλέον όλη την ευθύνη για τη βία στην περιοχή.

«Δυστυχώς ο πρόεδρος Ποροσένκο πήρε την απόφαση να ξαναρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις και εμείς -εννοώ τον εαυτό μου και τους ευρωπαίους συναδέλφους μου- δεν μπορούσαμε να τον πείσουμε ότι ο δρόμος για μια σταθερή, ισχυρή και μακροχρόνια ειρήνη δεν περνάει μέσα από τον πόλεμο» τόνισε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε ρώσους πρεσβευτές οι οποίοι συναντώνται στην Μόσχα.

«Έως τώρα ο Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο) δεν συνδεόταν άμεσα με την εντολή να αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά τώρα αυτός έχει αναλάβει όλη αυτήν την ευθύνη, όχι μόνον στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό» πρόσθεσε ο Πούτιν κατά την ετήσια αυτή ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας ενώπιον του διπλωματικού σώματος της χώρας.

Οι δηλώσεις του Πούτιν ήρθαν μετά την ανακοίνωση της μη ανανέωσης της εκεχειρίας με τους φιλορώσους αυτονομιστές και την έναρξη των επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων στο εξωτερικό.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προχωρά σε εκβιασμό στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι το Κίεβο αξίωσε μια «εντελώς αδικαιολόγητη» μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Ρωσία. Επίσης υπογράμμισε ότι οι «ευσυνείδητοι» καταναλωτές και πάροχοι δεν θα πρέπει να υποφέρουν από «τις ενέργειες των ουκρανών πολιτικών».

Στην ίδια ομιλία, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «όλοι στην Ευρώπη» πρέπει να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το σενάριο που εκτυλίσσεται στην Συρία, την Λιβύη, το Ιράκ και την Ουκρανία —χώρες που αντιμετωπίζουν ένοπλες εξεγέρσεις— δεν θα «εξαπλωθεί».

«Χρειαζόμαστε όλοι στην Ευρώπη ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε τα προηγούμενα στο Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία και την Ουκρανία να μην μετατραπούν σε μια μεταδοτική ασθένεια» είπε.

Η Ρωσία θέλει εφεξής να έχει σχέσεις «σε μια βάση ισότητας» με τους δυτικούς αφού υπερασπίστηκε τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην ουκρανική κρίση, υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποκορύφωμα των αρνητικών τάσεων στις παγκόσμιες υποθέσεις» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι παρ’ όλα αυτά ο πραγματισμός θα υπερισχύσει, ότι οι Δυτικοί θα εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους […], θα αρχίσουν να οικοδομούν σχέσεις σε μια βάση ισότητας, με αμοιβαίο σεβασμό».

«Βάζουν στόχο τους εργαζόμενους στον Τύπο»

Επίσης, ο Πούτιν κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας ότι στοχοθετούν τους εκπροσώπους του Τύπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις ρώσοι δημοσιογράφοι έχασαν πρόσφατα την ζωή τους και δύο ρώσοι συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν την Τρίτη.

«Κατά την άποψή μου, διεξάγονται ενέργειες εξόντωσης με στόχο τους εκπροσώπους του Τύπου, τους Ρώσους και τους ξένους δημοσιογράφους» σημείωσε ο Πούτιν.

«Ποιος φοβάται την αντικειμενική ενημέρωση; Προφανώς μόνον αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα» συνέχισε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να σκοτώνονται δημοσιογράφοι και το έχω υπενθυμίσει περισσότερες από μια φορά στον ουκρανό πρόεδρο» σημείωσε, αξιώνοντας από το Κίεβο να ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα.

Δύο ρώσοι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Ren TV τραυματίστηκαν την Τρίτη στην περιοχή του Λουχάνσκ, την επομένη του θανάτου ενός 68χρονου εικονολήπτη της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης στο Ντονέτσκ.

Στις 17 Ιουνίου, δύο δημοσιογράφοι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης είχαν σκοτωθεί στην περιοχή του Λουχάνσκ και το δίκτυο στο οποίο εργάζονταν είχε επιρρίψει την ευθύνη για τον θάνατό τους σε βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ εκβιάζουν τη Γαλλία»

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκβιάζουν το Παρίσι όσον αφορά την πώληση πολεμικών πλοίων στην Ρωσία.

«Γνωρίζουμε για την πίεση που οι ΗΠΑ ασκούν στην Γαλλία ώστε να μην πωλήσει πολεμικά πλοία Mistral στην Ρωσία. Αυτό ισοδυναμεί με εκβιασμό» σημείωσε.

Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι τα προβλήματα των γαλλικών τραπεζών στις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα του «εκβιασμού» που γίνεται ώστε το Παρίσι να απαρνηθεί την παράδοση πολεμικών πλοίων Μιστράλ στην Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν καταφέρει να έχουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Μόσχα.

«Ξανά και ξανά ακούμε ανοιχτά διακοινώσεις αυταρχικές που μοιάζουν με τελεσίγραφα» σημείωσε και επανέλαβε ότι η Ρωσία προτίθεται να έχει έναν διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον με ίσους όρους, όπως και ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για τις τρέχουσες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχει άμεση απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ανώτατοι διπλωμάτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το εάν και κατά πόσον απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα πως δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μέχρι τώρα η ΕΕ έχει επιβάλει μέτρα τα οποία στοχοθετούν 60 πρόσωπα στη Ρωσία και την Ουκρανία, στα οποία επιβλήθηκε δέσμευση πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, καθώς και δύο ενεργειακές επιχειρήσεις στην Κριμαία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Μόσχα διότι προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου από την Ουκρανία.

«Αποφάσισαν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η εικόνα επί του πεδίου είναι μικτή. Στο μεταξύ, εντείνονται οι προετοιμασίες για τις κυρώσεις» οι οποίες πιθανόν θα αποφασιστούν εντός ημερών.

Άλλες δύο διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν πως η ΕΕ δεν θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις άμεσα αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί εντός ημερών. «Η κατάσταση (στην Ουκρανία) είναι πολύ ασαφής, για αυτό προετοιμάζουμε κυρώσεις», είπε η μια πηγή.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα διστάσει να ταχθεί υπέρ της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά τις συνέπειες που θα είχαν αυτές για τη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία.