Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι νεκροί στο ορυχείο της Σόμα μπορεί να φθάσουν τους 350, γράφει ο Εμρέ Ουσλού στη «Ζαμάν» τονίζοντας: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή οι κίνδυνοι για την ζωή τους αποτελούν ασήμαντο ζήτημα για το κυβερνών κόμμα».
Πριν από μόλις 20 μέρες, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ζήτησε να συζητηθούν στη Βουλή τα ατυχήματα στα ορυχεία. Όμως βουλευτές από το κυβερνών ΑΚΡ έσπευσαν να απορρίψουν το αίτημα «επειδή αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή σαν κάτι ασήμαντο».
«Αν το κυβερνών κόμμα ήλεγχε τα ορυχεία τόσο όσο ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, το συγκεκριμένο ορυχείο θα είχε κλείσει προ πολλού και δεν θα είχαν χαθεί τόσες ζωές», παρατηρεί ο Ουσλού. «Το κόμμα που έκλεισε το Twitter επειδή δεν μπορούσε να αντέξει κριτική 140 χαρακτήρων, έπρεπε να είχε κλείσει το ορυχείο αν ενδιαφερόταν για την ανθρώπινη ζωή τόσο όσο ενδιαφέρεται για την εικόνα του».
Το ορυχείο δεν έκλεισε επειδή ο ιδιοκτήτης του μοιραζόταν τα κέρδη με τους «σωστούς» ανθρώπους με τον «σωστό» τρόπο. Εχτιζε ουρανοξύστες στην Κωνσταντινούπολη και φιλοξενούσε άτομα με επιρροή. Εκανε περιουσία από την εκμετάλλευση των ανθρακωρύχων αλλά αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα δήλωναν ότι το συγκεκριμένο ορυχείο ήταν υποδειγματικό και τον βοηθούσαν να αποφύγει τους ελέγχους.
Στην Τουρκία οι εργάτες δεν αξίζουν τίποτε. Μπορούν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν χιλιάδες που περιμένουν να βρουν δουλειά. Δεν πρόκειται για ένα δυστύχημα σε αναζήτηση ελαφρυντικών αλλά για ένα έγκλημα. Διαπράχθηκε από εκείνους που κατέπνιξαν τις φωνές των ανθρακωρύχων χάρη στον έλεγχο που ασκούν στη Βουλή. Διαπράχθηκε από εκείνους που δεν έλεγξαν το ορυχείο για «σκοτεινούς» λόγους. Διαπράχθηκε από εκείνους που εμπόδισαν το σύστημα ελέγχου να λειτουργήσει λόγω της φιλοδοξίας τους για εξουσία, γράφει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας η οποία πρόσκειται στον Φετχουλάχ Γκιουλέν τον ισλαμιστή κληρικό που βρίσκεται σε κόντρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ξέρω ότι ορισμένοι θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για το δυστύχημα. Αλλοι θα παραστήσουν ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να βρεθούν τα αίτια», συνεχίζει ο Ουσλού. «Μην τους πιστεύετε. Παριστάνουν ότι κλαίνε για να προστατεύσουν την εξουσία τους. Νομίζουν ότι κλαίγοντας θα καλύψουν τις ευθύνες τους».

«Θα ξεχάσουμε αυτές τις δολοφονίες γιατί όσοι βρίσκονται από πίσω θέλουν να τις ξεχάσουμε… Προσπαθούμε να ξεχάσουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, ξεχάσαμε την τραγωδία των Αρμενίων. Ξεχάσαμε τα στρατόπεδα των Κούρδων, το μακελειό στο Ντερσίμ. Η κυβέρνηση ήθελε να τα ξεχάσουμε. Δεν θυμόμαστε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, όταν οι έλληνες γείτονές μας στάλθηκαν στην εξορία».

Στην Ιαπωνία, οι υπεύθυνοι μιας τέτοιας τραγωδίας θα είχαν κάνει χαρακίρι. Υστερα από μια παρόμοια τραγωδία, ο πρωθυπουργός της Κορέας παραιτήθηκε. Αλλά για την τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι Τούρκοι ξεχνούν εύκολα και θα ξεχάσουν ό,τι επιθυμεί η κυβέρνηση να ξεχάσουν, καταλήγει η «Ζαμάν».