Η ελληνική βερσιόν του σίριαλ του ABC «Modern family» με τον τίτλο «Μοντέρνα οικογένεια» πατάει καλά πάνω στο πρωτότυπο, σχεδόν το αντιγράφει, όπως φάνηκε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.
Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι ξεπατικωτούρες των χαρακτήρων της αμερικανικής παραγωγής, οι διάλογοι είναι οι ίδιοι (με τις απαραίτητες «διορθώσεις» ώστε να ταιριάζουν στην ελληνική πραγματικότητα), η κάμερα του έλληνα σκηνοθέτη, του Πιέρρου Ανδρακάκου, «κυλάει» πάνω στα αχνάρια που έχει αφήσει η κάμερα των αμερικανών συναδέλφων του. Ολα αυτά τα στοιχεία οδηγούν, νομίζω, σε ένα απρόσμενα καλό αποτέλεσμα.
Εχοντας παρακολουθήσει όλα σχεδόν τα επεισόδια του «Modern family» που έχουν προβληθεί ως σήμερα θεωρώ ότι όσοι εργάστηκαν για τη «Μοντέρνα οικογένεια» τα κατάφεραν με το παραπάνω. Οσο και αν η αμερικανική βερσιόν παραμένει… άφθαστο ιδανικό (δεν διαθέτουμε επ’ ουδενί τα μέσα που θα μας επέτρεπαν να κάνουμε κάτι παρόμοιο) η ελληνική, κόντρα σε όσους προέβλεπαν την αποτυχία της (και ήμουν ένας από εκείνους), είναι αξιοπρεπέστατη (και βάλε).
Γρήγοροι ρυθμοί, έξυπνοι διάλογοι (απόδοση σεναρίου: Αποστόλης Τσαούσογλου), ιστορίες με σύγχρονα κοινωνικά θέματα (όπως τα ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί), αίσθηση φρεσκάδας και πολύ καλές ερμηνείες.
Με τη Ζέτα Δούκα στον ρόλο της παντρεμένης νοικοκυράς – μητέρας τριών παιδιών και την Κλέλια Ρένεση στον ρόλο της σεξοβόμβας κολομβιανής μητριάς της (στην αμερικανική εκδοχή τον ερμηνεύει μια από τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη, η Σοφία Βεργκάρα) να κερδίζουν εύκολα τις εντυπώσεις.
Με χιούμορ και με την απαραίτητη χάρη αντιμετωπίζουν τους δικούς τους (δύσκολους) ρόλους, εκείνους των αρρένων συντρόφων που ζουν μαζί και μεγαλώνουν την κόρη τους (σχήμα οικογένειας που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, με ελάχιστες εξαιρέσεις) ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Γιώργος Τζαβάρας. Χαριτωμένος, αν και λίγο αμήχανος στο πρώτο επεισόδιο ο Κώστας Κόκλας, ως καλών προθέσεων αλλά «ζημιάρης» σύζυγος της Δούκα. Οσο για τον Αντώνη Καφετζόπουλο στον ρόλο του μεσήλικου συζύγου της Ρένεση, είναι πάντα ένας καλός ηθοποιός, όμως εν προκειμένω στην προσπάθειά του να τονίσει τη διαφορά ηλικίας από τη συμβία του μοιάζει ενίοτε πιο «ηλικιωμένος» απ’ ό,τι χρειάζεται.
Ο θαυμάσιος Εντ Ο’ Νιλ που ερμηνεύει τον ρόλο στο αμερικανικό σίριαλ (τον είχαμε γνωρίσει πολλά χρόνια πριν ως πατέρα στο «Παντρεμένοι με παιδιά») μπορεί να είναι ο κάπως παρατημένος μεσήλικος που ζητά το σενάριο, παραμένει όμως άντρας ερωτεύσιμος, δικαιολογεί με την παρουσία του την έλξη που νιώθει για αυτόν η ποθητή από όλους Βεργκάρα. Τα παιδιά που συμπρωταγωνιστούν κάνουν ό,τι μπορούν, όμως στην ελληνική τηλεόραση υπάρχει σχεδόν πάντα θέμα με τους μικρούς ηθοποιούς, για το οποίο δεν ευθύνονται φυσικά οι ίδιοι αλλά η ελλιπής εκπαίδευση που λαμβάνουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ