Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας για την περίοδο 2014-2020, η οποία υπόσχεται ραγδαία μεγέθυνση των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεσμεύθηκε προ ημερών ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας να δώσει στην αγορά το κοστολογικό μοντέλο, βάσει του οποίου ρυθμίζεται η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, ενώ παραδέχθηκε ότι το χάλκινο δίκτυο των επικοινωνιών δεν αρκεί για την παροχή υψηλών ταχυτήτων στους καταναλωτές.
«Ένας από τους στόχους της Ε.Ε.Τ.Τ. είναι κάθε σπίτι να μην έχει ταχύτητα μικρότερη των 50 Mbps. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την υποδομή, πρέπει να λύσουμε μερικά ζητήματα. Για παράδειγμα, οι ταχύτητες του χαλκού δεν φτάνουν αυτόν τον αριθμό. Οι ταχύτητες της οπτικής ίνας τον φτάνουν, αλλά το ζήτημα εδώ προκύπτει πώς θα βάλουμε οπτική ίνα στα σπίτια και αν πρέπει να βάλουμε οπτική ίνα στα σπίτια, διότι οι γνώμες δεν είναι όλες σε ομοφωνία» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ συμπλήρωσε ότι οι «ταχύτητες της κινητής στην τέταρτη γενιά πετυχαίνουν αυτόν τον στόχο».
Μάλιστα, μιλώντας για τη ρύθμιση και τον ανταγωνισμό, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε ότι θα δοθεί στην αγορά το κοστολογικό μοντέλο βάσει το οποίου ρυθμίζεται ο ΟΤΕ. «Αυτό αποτελεί ένα πονοκέφαλο του παρελθόντος και ελπίζουμε φέτος, να το λήξουμε» σχολίασε.
«Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μια φαινόμενη διαμαρτυρία των ρυθμιζομένων ότι η ρύθμιση είναι υπερβολική στην Ευρώπη. Αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Συγκρίνουν δε τις Ηνωμένες πολιτείες. Αυτό το θέμα, λοιπόν, είναι στο τραπέζι αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η ρύθμιση είναι στη σωστή ποσότητα ή όχι» πρόσθεσε.
Την 1η Νοεμβρίου θα υπάρχουν ανάδοχοι για το φάσμα
Επίσης, αναφέρθηκε στον επερχόμενο διαγωνισμό για τη διάθεση του φάσματος στην περιοχή των 800 MHz και των 2,6 GHz, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, σημειώνοντας ότι την 1η Νοεμβρίου 2014 θα υπάρχουν ανάδοχοι του ψηφιακού μερίσματος.
«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ίσως ο πιο σπουδαίος διαγωνισμός στην Ελλάδα σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία. Εκεί βάζουν πάρα πολλές ελπίδες όχι μόνο οι πάροχοι οι οποίοι είναι εμπορικοί αξιοποιητές αυτού του φάσματος, αλλά και η πολιτεία η οποία πάνω σε αυτό θέλει να θέσει πέραν των εισπρακτικών της προσδοκιών και την υποδομή για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, οι υπηρεσίες μεταξύ των επιχειρήσεων, των τραπεζών κλπ» σημείωσε.
«Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι την 1η Νοεμβρίου θα έχουμε συνάψει τις συμβάσεις παραχώρησης με όποιον βγει ή όποιοι βγουν υπερθεματιστές στη διάθεση αυτού του φάσματος» τόνισε.
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, κ. Νίκο Παπαουλάκη, το φάσμα των 800 MHz «που θα αποδοθεί στο ψηφιακό μέρισμα, θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον». «Θεωρώ ότι αν ένας πάροχος δεν χρησιμοποιήσει τα 800 MHz για Data θα κάνει κακή χρήση» τόνισε.
Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, στα τέλη Μαρτίου θα βγει η έκδοση του Κανονισμού Γενικών Αδειών, που θα παρέχει «αυξημένη προστασία των καταναλωτών, σε σχέση με την ανώτατη χρέωση που μπορεί να έχει ένας καταναλωτής».
Ακόμη, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον ψηφιακή μετάβαση στο ραδιόφωνο, ενώ ως προς την ψηφιακή τηλεόραση στις 9 Απριλίου θα αρχίσει σταδιακά το roll-out σε διάφορες περιοχές της χώρας και ολοκλήρωση της μετάβασης έως το τέλος Οκτωβρίου.
Η Ψηφιακή Ελλάδα του 2021
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών έδωσε για δημόσια διαβούλευση την στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θέτει ορίζοντα επτά ετών για την αξιοποίηση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στις ΤΠΕ, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς.
Αυτό το πλαίσιο θα στηριχθεί στην αξιοποίηση του ΣΕΣ 2014-2020, στη βελτίωση του νομοθετικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Οι Στρατηγικοί Στόχοι, συνεχίζει, προσεγγίζονται από επτά τομείς παρέμβασης:
– Τα Ανοιχτά δεδομένα
– Την Διαλειτουργικότητα συστημάτων και πληροφοριών
– Τις Έξυπνες εφαρμογές και υπηρεσίες
– Την Προσβασιμότητα
– Την επίτευξη κρίσιμης μάζας
– Τις Ψηφιακές Δεξιότητες
– Την IT διακυβέρνηση και αλλαγή.
Στόχος είναι έως το 2021:
– το 70% του πληθυσμού να συνδέεται σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων
– να διαλειτουργεί το σύνολο των μητρώων του κράτους
– να ψηφιοποιηθούν οι διεργασίες της δημόσιας διοίκησης
– να ανοίξουν όλα τα δημόσια δεδομένα
– κάθε μαθητής –σπουδαστής να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο
– η ψηφιαφή οικονομία να προσθέσει 6% στο ΑΕΠ.
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το European Information Technology Observatory (EITO), το σύνολο της αξίας της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ έφτασε το 2013 τα €5,8 δισ., εκ των οποίων τα €1,3 δισ. αντιστοιχούν στην αγοράς πληροφορικής και τα €4,5 δισ. στις τηλεπικοινωνίες. Το 2014 προβλέπεται το σύνολο της αξίας της αγοράς ΤΠΕ να φτάσει τα €5,7 δισ.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ (στοιχεία 31/12/2013), σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 4,7 εκατ. σταθερές γραμμές, αλλά περίπου 16,5 εκατ. κινητές συνδέσεις, εκ των οποίων 13 εκατ. είναι ενεργές. Ακόμη, περίπου 4,4 εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις έφτασαν σε 2,9 εκατ. Παράλληλα, 187 κέντρα του Ο.Τ.Ε. έχουν δυνατότητα παροχής VDSL και καλύπτουν 69% του πληθυσμού, ωστόσο οι συνδέσεις είναι μόλις 48.878.