Την αισιοδοξία τους για την πορεία του τραπεζικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν εξέφρασαν οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank ενώπιον των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους την Παρασκευή το πρωί.

Με διασφαλισμένα κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ από επενδυτές στο εξωτερικό και καταγεγραμμένη ζήτηση 5,5 δισ. ευρώ στα βιβλία προσφορών που άνοιξαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η επικύρωση των νέων εκδόσεων είναι τυπική υπόθεση, δεδομένου και της έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να προχωρήσει η διαδικασία.

Όπως έκαναν γνωστό οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα προχωρήσουν άμεσα σε επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδώσει το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου, αξίας 1,7 δις. ευρώ, και θα ενισχύσουν με τα υπόλοιπα κεφάλαια το «μαξιλάρι» τους για την αντιμετώπιση των επισφαλειών και τη διατήρηση των δεικτών Core Tier 1 αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας ανέφερε πως την προσεχή Τρίτη θα εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τις εποπτικές αρχές.

Ο κ. Σάλλας τόνισε στην ομιλία του πως το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πως η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από την κρίση. «Οι ξένοι πιστεύουν ότι υπάρχει αλλαγή αντιμετώπισης των πραγμάτων από την ελληνική πλευρά», τόνισε.

Απαντώντας στο εάν σήμερα οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να εξέλθει η χώρας στις αγορές είπε ότι η συγκυρία είναι θετική.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας χαρακτήρισε ιστορική την αύξηση κεφαλαίου των 1,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων τόσο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης οι διαδικασίες για την αύξηση θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 2 εβδομάδων, με τη διάθεση και των νέων μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 10% της έκδοσης, περί τα 175 εκατ. ευρώ, στην εγχώρια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι τίτλοι με τους οποίους αντλήθηκαν 1,57 δισ. ευρώ διατέθηκαν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές.

Ο κ. Σάλλας έκανε λόγο για άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η τράπεζα, τα οποία την έφεραν στην πρώτη θέση από άποψης μεγέθους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική που ακολούθησε η διοίκησή της βασίστηκε από τη μία πλευρά στην αυτοτέλεια και από την άλλη πλευρά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Και συμπλήρωσε πως η τράπεζα θα πορευθεί με το σύνθημα «ρεαλιστική αισιοδοξία», καθώς όπως εξήγησε θα πρέπει ο κλάδος να ανακάμψει αποφασιστικά και η οικονομία να ισχυροποιηθεί.

«Ευχαριστούμε τους μετόχους, αλλά και τη διεθνή κοινότητα που αγκάλιασε την προσπάθεια της τράπεζας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Alpha Bank

Από την πλευρά της η διοίκηση της Alpha Bank παρουσίασε ενώπιον των μετόχων της το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων μετοχών που διέθεσε στο εξωτερικό προς άντληση 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και τις επόμενες κινήσεις της.

Όπως έγινε γνωστό, η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου, αφού προηγηθεί την 1η Απριλίου η δημοσιοποίηση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης και στις 3 Απριλίου η πίστωση των νέων μετοχών.

Μάλιστα, στα ταμεία της Alpha Bank έχει ήδη μπει από την Πέμπτη όλο το ποσό της αύξησης από τους αναδόχους, ενισχύοντας το δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) στο 16,6%.

Αναφορικά με την προέλευση των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση, έγινε γνωστό ότι το 45% προήλθε από τις ΗΠΑ και το 42% από τη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά από τη νέα έκδοση το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα διπλασιαστεί, διαμορφούμενο σε 30% περίπου.

Εξάλλου, μετά την αύξηση από τους ιδιώτες μετόχους της, το 76% θα είναι ξένοι θεσμικοί (έναντι 55% σήμερα), το 3% Έλληνες θεσμικοί (από 6%) και το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα (30%).

Ως προς την απομείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων, η διοίκηση της Alpha Bank επεσήμανε ότι είναι αμελητέα.

Αναφορικά με τη χρήση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι τις 21 Μαΐου θα έχουν αποπληρωθεί οι προνομιούχες μετοχές, ύψους 940 εκατ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο) χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου κυρία Αναστασία Σακελλαρίου δήλωσε:
«Η άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, συμβάλλοντας σημαντικά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σηματοδοτεί τη δυναμική τους επάνοδο στις διεθνείς αγορές.»
Το Ταμείο, συνεπές στο σκοπό του, ενέκρινε σήμερα στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τιμές που καλύπτουν τις τιμές κτήσης του Ταμείου.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Την έγκριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ παρείχε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ειδικότερα, ενέκρινε την άντληση από την τράπεζα κεφαλαίων έως του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ,(συμπεριλαμβανομένης της υπέρ το άρτιο αναλογούσης διαφοράς), με αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Επιπλέον εγκρίθηκε η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων (κοινών και προνομιούχων) μετοχών και η έκδοση και διανομή από την τράπεζα 1.846.153.846 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών, ονομαστικής αξίας ίσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή με τιμή διάθεση στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μετοχές αυτές διατίθενται στο σύνολό τους μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς επενδυτές.

Επιπλέον ελήφθη απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της τράπεζας και δόθηκε εξουσία στο Διοικητικό της Συμβούλιο για να επιμεληθεί την αύξηση κεφαλαίου.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι, κατά την από 30.1.2014 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εξελέγη, σύμφωνα με τον ν. 3864/2010, κατόπιν υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυρία Παναγιώτα Σ. Ιπλιξιάν ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Γενική Συνέλευση όρισε την κυρία Π. Ιπλιξιάν ως Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 37 του ν. 3693/2008.