Φτηνά τερτίπια

Σύμφωνα με το άρθρο 51,2 του Συντάγματος, «Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος».

Φτηνά τερτίπια | tovima.gr
Σύμφωνα με το άρθρο 51,2 του Συντάγματος, «Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος».
Τελεία. Μια συνταγματική επιταγή που δεν συνοδεύεται από επιφυλάξεις, αστερίσκους ή διευκρινίσεις.
Πράγμα που σημαίνει κάτι απλό.
Οτι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν υπάρχει ειδικός βουλευτής για τους κτηνοτρόφους, ούτε για τα χωράφια, ούτε για τους φαρμακοποιούς, ούτε για όσους θέλουν να διοριστούν στο Δημόσιο, ούτε για τους δικαστικούς ή τους ένστολους.
Πάμε παρακάτω. Οι κτηνοτρόφοι, λέει, διαφωνούν με τη ρύθμιση για το γάλα – δικαίωμά τους…
Ενδεχομένως να υπάρχουν και βουλευτές που δίνουν δίκιο στους κτηνοτρόφους ψηφοφόρους τους. Μπορούν, αν θέλουν, να μαζευτούν και να το κουβεντιάσουν εξαντλητικά.
Αλλά πώς μπορούν, στο όνομα μιας ρύθμισης για το γάλα, να αμφισβητούν μια συμφωνία επί μυριάδων θεμάτων που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση επί μήνες; Μια συμφωνία που θεωρείται και από τους ίδιους συνολικά ωφέλιμη για τον τόπο;
Είναι, δυστυχώς, θέμα λογικής.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο Πολύδωρας σήκωσε σημαία για «τα χωράφια των Ελλήνων», η Τζάκρη επειδή δεν γουστάρει τον Βενιζέλο, ένας της ΝΔ (που μου διαφεύγει το όνομά του) επειδή του το είπε ο «πνευματικός» του, ο Μπόλαρης επειδή ήθελε να τον υποστηρίξει η αντιπολίτευση για περιφερειάρχη αλλά την πάτησε, ο Βουδούρης και ο Μιχελογιαννάκης επειδή έψαχναν μια πιο σίγουρη καρέκλα μετά τον Γ. Παπανδρέου κ.ο.κ.
Ο καθείς και τα κόλπα του. Αλλά όλα τα κόλπα μαζί δεν είναι παρά τα ίδια φτηνά τερτίπια που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.
Δεν είναι παρά η αναπαραγωγή ενός πολιτικού συστήματος το οποίο αδυνατούσε να βάλει φρένο στην καταστροφική πορεία του τόπου επειδή κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε την εκλογική πελατεία και την προσωπική στρατηγική του καθενός.
Αυτά τα φτηνά τερτίπια, παλιά και καινούργια, βασίζονται στην ίδια μαϊμουδιά. Βαφτίζουν το ειδικό γενικό και το κλαδικό εθνικό.
Ετσι η ψηφοθηρία και το προσωπικό προάγονται προσχηματικά σε δημόσιο συμφέρον – ένα συμφέρον, όμως, όπως μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το αντιλαμβάνονται.
Το γάλα, τα χωράφια, η αντιπάθεια στον Βενιζέλο, το βόλεμα, είναι ακριβώς η ίδια λογική ενός πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και στο Μνημόνιο.
Ελπίζαμε τουλάχιστον ότι θα βγει ωριμότερο. Και διαφορετικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk