Tη δημιουργία της πρώτης Ζώνης Eκτατικής Κτηνοτροφίας στην ορεινή περιοχή Δοβρά – Μεταξά – Λιβαδερό, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την επίσκεψή του στον Νομό Κοζάνης.
Πρόκειται για την πρώτη Ζώνη που δημιουργείται μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου 4235/2014, ο οποίος προβλέπει τη θεσμοθέτησή τους. Μάλιστα, στις 27 Μαρτίου ο υπουργός θα επισκεφθεί την Αρκαδία για τη δημιουργία του πρώτου Κτηνοτροφικού Πάρκου (σταβλισμένης κτηνοτροφίας).
«Με το νέο νόμο θεσμοθετούμε τις Ζώνες Κτηνοτροφίας. Η Κοζάνη αποτελεί μια περιοχή με σημαντικό παραγωγικό ιστό και στον κλάδο της κτηνοτροφίας και εμείς θα την υποστηρίξουμε. Στο οροπέδιο του νομού, σε μια τεράστια έκταση, δημιουργείται η πρώτη Ζώνη Κτηνοτροφίας η οποία θα αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον. Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι πρώτες Ζώνες για να τις εφαρμόσουμε και σε άλλες περιοχές» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπουργείο θα εφαρμόσει πιλοτικά στο οροπέδιο της Κοζάνης πρόγραμμα αναχλόωσης των βοσκοτόπων με την καλλιέργεια ψυχανθών, το οποίο θα εξασφαλίζει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζωοτροφών και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Επισημαίνεται ότι οι Ζώνες Κτηνοτροφίας αποτελούν κοινόχρηστες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εγκατασταθούν οικειοθελώς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Η οργάνωση των Ζωνών Κτηνοτροφίας προϋποθέτει σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων.
Στόχος είναι:
– η μείωση του κόστους παραγωγής,
– η εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων,
– η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων,
– η προστασία του περιβάλλοντος,
– η επιστημονική παρακολούθηση και ο έλεγχος υγείας των ζώων,
– η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση της παραγωγής,
– ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.
Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης
Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση και υποστήριξη του Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη, το οποίο λειτουργεί από το 1990 καθώς και τη δημιουργία συμπράξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αναζωογόνηση και επέκταση Σταθμού Έρευνας στα Σέρβια, με στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου και της ορεινής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης διαθέτει τρία ποιμνιοστάσια συνολικής δυναμικότητας 600 ζώων, αίθουσα μηχανικής άµελξης, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εργαστηριακούς χώρους, αποθήκες, μετεωρολογικό σταθμό, ξενώνα για τη φιλοξενία και διαμονή ερευνητών ή εκπαιδευόμενων κ.ά.
Τα 40 Ινστιτούτα θα γίνουν 8-9
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε επίσης το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στα Γιαννιτσά και το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του πρώην ΕΛΟΓΑΚ που έχει πλέον ενταχθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
«Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με 40 Ινστιτούτα όπως είχαμε στο παρελθόν, σκόρπια, το καθένα να λειτουργεί με ένα ή δύο άτομα, χωρίς υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς νέο ανθρώπινο δυναμικό. Θα κάνουμε οκτώ με εννέα Ινστιτούτα, τα οποία θα έχουν τμήματα και σταθμούς που θα λειτουργούν σε διάφορες περιοχές»,επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.
Και πρόσθεσε: «Θα είναι Ινστιτούτα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, τον πολλαπλασιασμό και τη βελτίωση των παραδοσιακών μας φυλών. Είναι λοιπόν ένας τρόπος να αποτελέσουν και έναν πυρήνα τόσο για το κομμάτι της γενετικής βελτίωσης των ζώων, της διατήρησης των φυλών, όσο και για τη διατήρηση των σιτηρεσίων και της διατροφής των ζώων. Σε αυτές τις σημαντικές λειτουργίες θα προστεθούν και λειτουργίες εκπαίδευσης, επίδειξης νέων τεχνολογιών, επιμόρφωσης νέων, ακόμα και αγροτών, διάθεσης ζωικού κεφαλαίου».