Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank που συνήλθε την Πέμπτη αποφάσισε την αναβολή των αποφάσεων για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρόκειται για μία λογική εξέλιξη μετά την άρνηση του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΧΣ να προχωρήσει η έκδοση νέων μετοχών, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ενδεικτική της ενόχλησης που επικρατεί στις τάξεις της διοίκησης της Eurobank είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τόνισε ότι ενώ έχουν βρεθεί τα χρήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και δεν τους επιτρέπεται η τοποθέτησή τους.

Όπως είπε, «εμείς ήμασταν τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο, βρήκαμε τα λεφτά από τους ξένους επενδυτές που θέλουν να μπουν στη Eurobank, αλλά δεν μας άφησαν να τα φέρουμε».

Να ρίξει τους τόνους μετά την εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank επιχειρεί η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου με νέα δήλωσή της.

Όπως επισημαίνει σχετικά με το θέμα, «το Ταμείο σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Επιπλέον σημειώνει ότι «το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων».
Και υπογραμμίζει ότι το ΤΧΣ παραμένει πιστό «στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank».
Η διοίκηση του ΤΧΣ δεν επιθυμεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, εάν προηγουμένως δε αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, με νέα νομοθεσία που πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει δεσμευτεί για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων ημερών.