Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης μίλησε στους Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο.{{{ audio1 }}}

Για σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

«Μιλάμε για την επαναπρόσληψη των- αδίκως κατά το Σύνταγμα- απολυμένων. Δηλαδή, όταν λέμε ότι όσοι ήταν στην ΕΡΤ παραδείγματος χάρη, θα επαναπροσληφθούν, το εννοούμε.

Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους τομείς, τελικά μυρίζουν αίμα . Δηλαδή, δεν είναι μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικές για να περάσουμε στην σύγχρονη εποχή με βάση τις νέες τεχνολογίες. Η οικονομία για να πάρει μπρος στην Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρότατη παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Διαφωνούμε δηλαδή κάθετα και με αυτό που λέει κι ο πρωθυπουργός ότι ο μόνος τρόπος είναι να έρθουν ιδιωτικές επενδύσεις όπως –όπως για να υπάρξει μία κίνηση στην ελληνική οικονομία . Δεν είναι έτσι, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική παρουσία του δημόσιου τομέα σε όλο το μεταβατικό στάδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.»

Για τις εκλογές

«Τώρα έχει ωριμάσει πολύ περισσότερο απ’ότι το καλοκαίρι μέσα στη σκέψη του κόσμου, η ιδέα ότι χρειάζεται μια πολιτική ανατροπή, δηλαδή αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Δεν αρκεί αυτοί, οι οποίοι κινδυνεύουν για τις θέσεις τους στους δήμους ή στα υπουργεία ή οι σχολικοί φύλακες , να κερδίσουν κάποιες μέρες ή κανα – δυο μήνες , ή να γλιτώσουν (της απόλυσης) 500 από αυτούς μέσα απ’τους αγώνες τους . Υπάρχει ανάγκη μιας αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης και πιστεύω πως αυτό θα αντανακλαστεί οποτεδήποτε γίνουν και εκλογές .

Νομίζω θα γίνουν σύντομα, όχι πως η κυβέρνηση έχει κάποια τέτοια πρόθεση αλλά λόγω των μεγάλων αντιφάσεων που υπάρχουν μέσα στο κυβερνητικό μπλοκ και της σύγκρουσης η οποία σοβεί οπωσδήποτε και της αντιπαράθεσης με τα σχέδια των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων που δε μπορούν εύκολα εδώ να ικανοποιηθούν. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε δεν είναι τεράστιος, δεν είναι τεράστιος ο ενάμισης χρόνος. Γιατί είναι και ανάμεσα στις εκλογές δημοτικές, περιφερειακές , ευρωεκλογές που θα δώσουν αποτύπωμα της λαϊκής βούλησης.»

Για τις συνεργασίες

«Τα κόμματα είναι μέρος της κοινωνίας και μέρος της κίνησης των ιδεών που διεξάγονται μέσα σε αυτή. Υπάρχουν κόμματα τα οποία θα έχουν έναν υγειή πολυσυλλεκτισμό . Η Αριστερά δεν έχει μαθητεύσει με πάρτυ και με επιτυχίες ένα τέτοιο πεδίο. Πρέπει να γίνει και μέσα στην αριστερά. Αυτή η συνύπαρξη δηλαδή , την οποία πρωτοδοκιμάσαμε στα πλαίσια του Συνασπισμού κι ύστερα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ διάφορα κόμματα ομάδες ομαδούλες και παρέες. Η Αριστερά δίνει τώρα εξετάσεις είμαστε σε μετάβαση και ως προς αυτό. Ελπίζω οι συνθέσεις τις οποίες επιτυγχάνουμε να είναι επωφελείς και για το λαό και για την Αριστερά.»

Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας

«Όταν προκηρυχτούν εκλογές και μάλιστα πηγαίνοντας προς εκλογές είναι πάρα πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με υψηλό ποσοστό. Ακόμα κι αν διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία που μπορεί να έρθει ακόμα και με το 36 και με το 37 % , έχει σχέση με το πόσα κόμματα θα βγούνε στη Βουλή. Ό,τι σας απαντήσω θα είναι στο έδαφος του ενδεχομένου της αυτοδυναμίας.»

Συνεργασία με κόμματα της αριστεράς

«Ακόμα και δυνάμεις της Αριστεράς σαν το ΚΚΕ περισσότερο σαν την ΔΗΜΑΡ λιγότερο και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Σήμερα σε καμία περίπτωση δεν βάζουνε πλάτες ή δε λένε ότι θα συνεργαστούν. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και να συνδράμουν και το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για στελέχη από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και από άλλους. Όπως επίσης μπορεί να υπάρχει και μία ανοχή για ένα χρονικό διάστημα και από δυνάμεις της παραδοσιακής, φιλελεύθερης παράταξης.

Με κανένα κόμμα δεν έχει υπάρξει ένα ιδιαίτερο φλερτ αν θέλετε πέραν της αναφοράς μας παγίως, ότι στις δυνάμεις της ιστορικής θα έλεγα όχι παραδοσιακής Αριστεράς ΚΚΕ Ανταρσύα δυνάμεις μέσα από τη ΔΗΜΑΡ, υπάρχει μία μόνιμη πρόσκληση από την πλευρά μας . Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό δεν είναι γραπτό . Ελπίζουμε ότι οι αντιμνημονιακές δυνάμεις αλλά με προοδευτικό πρόσημο θα έχουν ωριμάσει για να υπάρξει μια στήριξη. »

Για τη ΧΑ

«Είναι μια ισχυρά αντιφατική κατάσταση που δημιουργεί πρωτόγνωρα προβλήματα. Και είναι απόρροια ότι αφέθηκε αυτό το φαινόμενο να εξελιχθεί, να υπάρξουν νεκροί, τραυματίες επιθέσεις πολλαπλή διακινδύνευση πάσης φύσεως από τη εμφάνιση ενός ναζιστικού φαινομένου με πράξεις πλέον. Όχι μόνο… σαν έλλειψη πολιτικής βούλησης θεωρώ ότι υπήρχε μια αίσθηση πολιτικής συγκάλυψης με αποτέλεσμα τώρα που προσπαθούνε να υπάρξει εξάρθρωση να εμφανίζονται πολλά προβλήματα συνταγματικά νομικά αλλά και επιχειρησιακά.

Εθνική την ατζέντα της Χρυσής Αυγής την έκανε ο Σαμαράς.»

Για τον κ.Τσίπρα και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λένε κάποιοι και μάλιστα στα εσωτερικά μας όργανα ότι είμαστε καθηλωμένοι στο 27 στο 29 %. Μα αν το ακούσει κανείς στην Ευρώπη θα πούνε είναι τρελοί; Είναι σαφές ότι ο Σύρριζα δεν είναι ένα κλασικό κομμάτι ενός στερεότυπου δικομματισμού. Γι’αυτό και οι μεγάλες αντιστάσεις , η σύγκρουση που γίνεται , εμείς λέμε βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εύκολο είναι να πας στα τριαντάρια και στα τριανταπεντάρια; Με τη μεγαλύτερη εμπειρία του κι ο Αλέξης και όλοι μας θα βάλουμε τον επόμενο στόχο.»