Η βασική συνταγή είναι απλή. Από εκεί και πέρα, µπορείτε να πειραµατιστείτε προσθέτοντας κι άλλα υλικά στη ζύµη όπως σπανάκι, µελάνι σουπιάς ή κρόκο Κοζάνης. Διατηρούνται για δύο ηµέρες στο ψυγείο (σκεπασµένα) και στην κατάψυξη µέχρι τέσσερις µήνες.
ΥΛΙΚΑ (για 700 γρ. ζυµαρικά)
400 γρ. αλεύρι τύπου 00
4 αβγά µεσαίου µεγέθους
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε καθαρό πάγκο εργασίας φτιάχνουµε ένα λοφάκι µε το αλεύρι και ανοίγουµε µια λακκούβα στο κέντρο.
Σπάµε τα αβγά και τα ρίχνουµε στη λακκούβα. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και το νερό.
Σπρώχνουµε το αλεύρι προς το κέντρο και δουλεύουµε όλα τα υλικά, ώσπου να γίνουν µια εύπλαστη ζύµη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, πασπαλίζουµε µε λίγο αλεύρι. Αν είναι σκληρή, ραντίζουµε µε λίγο νερό για να µη σπάει.
Τυλίγουµε τη ζύµη µε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Χωρίζουµε τη ζύµη σε ισοµεγέθη κοµµάτια και πλάθουµε µπαλάκια. Τα περνάµε από τη µηχανή των ζυµαρικών για να σχηµατιστούν λεπτά φύλλα (είναι προτιµότερο να κάνουµε τα µπαλάκια της ζύµης σαν φραντζολάκια, διότι θα περάσουν πιο εύκολα από τους κυλίνδρους). Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µέχρι να βγει το φύλλο όσο λεπτό θέλουµε. Εναλλακτικά, µπορούµε να ανοίξουµε το φύλλο µε τη βοήθεια ενός πλάστη.
Περνάµε το φύλλο από τη µηχανή ζυµαρικών, για να κοπεί στο σχήµα που θέλουµε, ή κόβουµε µόνοι µας ταλιατέλες, παπαρδέλες κ.ά.