Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για την τροπολογία αναστολής χρηματοδότησης των κομμάτων των οποίων στελέχη διώκονται για εγκληματικές πράξεις, για τον «Καλλικράτη» και τις δημοτικές εκλογές και τη θεωρία των δύο άκρων.{{{ audio1 }}}
Για την τροπολογία διακοπής χρηματοδότησης των κομμάτων των οποίων στελέχη διώκονται για εγκληματικές πράξεις
«Αυτό θα ήταν το ευκταίο (σ.σ.: να ψηφιστεί με τη συναίνεση όλων των κομμάτων). Είναι κάτι που θα έπρεπε κανονικά να το επιδιώκουμε όλοι και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση.»
Για το επίδομα θέρμανσης
«Είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι δεν πέτυχε, είναι γεγονός. Γι’ αυτό η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται και ας περιμένουμε τη διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν και δεν νομίζω ότι θα τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία.»
Για τη θεωρία των δύο άκρων
«Όταν ήμουν εκπρόσωπος της Ν.Δ., πριν τις εκλογές, είχα καταγγείλει ακραίες συμπεριφορές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν ακραίοι και ακραίες συμπεριφορές, από μεμονωμένα στελέχη. Εγώ δεν κάνω τέτοιες ταυτίσεις όμως (σ.σ.: ΣΥΡΙΖΑ με Χρυσή Αυγή). Το ζήτημα είναι τι φοβάται κανείς. Ας πούμε, στην τροπολογία που έχουμε καταθέσει για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων που τελούν υπό δικαστική κρίση, έχουμε βάλει δύο άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Το ένα αφορά την εγκληματική δραστηριότητα και το άλλο την τρομοκρατική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει μόνο το ένα άρθρο, αυτό για την εγκληματική δραστηριότητα. Τι φοβάται; Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που θέλει να δεχθεί ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα είναι προς συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη αναφορά. Μίλησε για τις Σκουριές και αν θυμάστε το βίντεο, ήταν κάποιοι με κουκούλες που έβαλαν φωτιά, απειλούσαν και πυροβολούσαν. Και λέμε ότι αυτό δεν είναι μία μορφή βίας, την οποία πρέπει να καταδικάσεις χωρίς αστερίσκους; Ένα δεύτερο που λέμε, δεν είναι εγκληματική δράση αυτή αυτών που έβαλαν φωτιά στη Μαρφίν; Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι τρομοκρατική δράση.»
Για τους σχολικούς φύλακες
«Μαζί με τον υπουργό Παιδείας έχουμε ένα πρόγραμμα για 3.800 φύλακες που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και θα είναι όσο διάστημα θα είναι σε εξέλιξη η σχολική χρονιά. Θα προσληφθούν άμεσα, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι υποψήφιοι για να καλύψουν αυτές τις θέσεις είναι από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και όχι από αυτούς που είναι στις λίστες κινητικότητας, διότι αυτοί καλύπτουν άλλες ανάγκες στο Δημόσιο. Π.χ. υπάρχουν αιτήματα για την κάλυψη προσωπικού της ΕΛΑΣ και σύντομα θα βγει η προκήρυξη ή από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους φρουρούς στις φυλακές ή ακόμη από το υπουργείο Εσωτερικών για τα καταστήματα εξυπηρέτησης των νόμιμων μεταναστών, των οποίων θα γίνεται η καταγραφή και θα τους δίνεται ουσιαστικά μια ταυτότητα για να δείχνει τα στοιχεία τους και ότι είναι νόμιμοι.»
Για τις δημοτικές εκλογές και τον «Καλλικράτη»
«Υπάρχει η κεντρική ιδέα για ένα ψηφοδέλτιο με το οποίο θα ψηφίζονται οι δήμαρχοι και ένα δεύτερο για τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, με αλφαβητική σειρά, ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει όχι από το συνδυασμό του δημάρχου που έχει επιλέξει, αλλά και από άλλους συνδυασμούς.
Επεξεργαζόμαστε αυτό το νόμο, για να κάνουμε το σύστημα λειτουργικό, και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι. Θα εξασφαλίζεται (η πλειοψηφία του δημάρχου με τους δημοτικούς του συμβούλους). Κριτήριο είναι τι ζητάει ο κόσμος, τι ζητάει η κοινωνία και είδαμε μεγάλα ποσοστά στη δημοσκόπηση της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο» στα ζητήματα που θέτουμε.
Ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει να κάνει με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά δίνει λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από εκεί και πέρα, με το που θα κατατεθεί, επειδή είναι σε επεξεργασία, θα δούμε… Δεν αγγίζει κανείς θέμα αλλαγής καλλικρατικών δήμων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, είναι η αρχή του «Καλλικράτη» «ένα νησί, ένας δήμος». Σε ορισμένα νησιά, όμως, όπως η Λέσβος ή η Κέρκυρα, έχουν δίκιο στα τοπικά ζητήματα. Είναι πολύ μεγάλα νησιά και επειδή οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, υπάρχει εκεί ένα ζήτημα που έχουν αναδείξει οι τοπικές κοινωνίες και από εκεί μπαίνει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά θα τα συζητήσουμε όταν θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο.»