Αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας των Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Ευστάθιου Μπούκουρα ζήτησε ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση. Το αίτημα διαβιβάστηκε ήδη προς τη Βουλή από την Εισαγγελία. Κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαθέτει σε βάρος τους στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις. Στην κατάθεσή του ο «προστατευόμενος μάρτυρας Ε’» αναφέρει μεταξύ άλλων τους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, καθώς και τους παραπάνω τρεις βουλευτές, ως έχοντες σημαντικό ρόλο στην οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής.
Να σημειωθεί ότι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θεωρείται ότι έχει εξαρθρωθεί η οργάνωση και επομένως δεν υφίσταται το «διαρκές» του εγκλήματος. Έτσι, οι ανακριτές της υπόθεσης για όποια εμπλοκή άλλου, πλην των ήδη κατηγορουμένων αρχικά βουλευτών, θα πρέπει να απευθύνονται με αίτημά τους στη Βουλή για άρση ασυλίας τους.
Οι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στην Βουλή από τον εισαγγελέα για τους κκ. Ηλιόπουλο, Γερμενή και Μπούκουρα αφορούν στα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, μετά την σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης κ. Ν. Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού της, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα Βουρλιώτη, κ. Χρ. Παππά, καθώς και του επιτελικού στελέχους της κ. Ι. Λαγού, ο χαρακτήρας των αδικημάτων ως αυτόφωρων κακουργημάτων, για τα οποία δεν απαιτείται άρση της ασυλίας τους, έκλεισε.
Για αυτό και ζητείται από τον εισαγγελέα η άρση της βουλευτικής ασυλίας των κκ. Ηλιόπουλου, Γερμενή και Μπούκουρα. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το χρονοδιάγραμμα, πηγές της Βουλής ανέφεραν ότιθα συνδράμει όσο μπορεί για να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνέλθει άμεσα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής (ακόμα και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου) ώστε να εξετάσει το εισαγγελικό αίτημα και ακολούθως να το παραπέμψει στην Ολομέλεια, η οποία σημειωτέον την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου θα συζητήσει επί αιτήσεων άρσης της ασυλίας άλλων βουλευτών (πλην της Χρυσής Αυγής).