Οι καμήλες πιθανόν να είναι ένας από τους φορείς μετάδοσης του νέου κορονοϊού MERS στον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε τον περασμένο χρόνο στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη προσβάλει 94 ανθρώπους, 46 από τους οποίους έχουν καταλήξει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές θεωρούν εδώ και κάποιο διάστημα ότι οι νυχτερίδες είναι οι φορείς του νέου κορονοϊού, αλλά θεωρούν επίσης ότι για να μεταδοθεί στον άνθρωπο ο ιός χρησιμοποιεί ενδιάμεσους ξενιστές.

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε δείγματα αίματος 349 ζώων ( καμήλες, αγελάδες, πρόβατα κ.α) που προέρχονταν από διάφορες χώρες ανάμεσά τους το Ομάν, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Χιλή. Ο νέος κορονοϊός προς το παρόν παραμένει χαμηλής μεταδοτικότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο και πλήττει κυρίως άτομα με «εύθραυστη υγεία» – λόγω χρόνιων παθήσεων ή εξαιτίας ανοσοκαταστολής. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχείας εξέλιξης νεφρική ανεπάρκεια.