Με ποσοστό 74,08% εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ποσοστό που θεωρείται πως επιβεβαιώνει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο κόμμα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Παραταύτα κρίνεται ως σημαντικό στοιχείο το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συντάσσεται με τον κ. Τσίπρα και υπερβαίνει το 25%.

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν επίσης και η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

Αναλυτικά, στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή του προέδρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής σε σύνολο 3430 συνέδρων:

Ψήφισαν: 3412, από τα οποία έγκυρα ήταν 3344,68 άκυρα. Τα λευκά ήταν 688, ποσοστό 20,57%.

Οι υποψήφιοι έλαβαν:

– Αλέξης Τσίπρας: 2477, ποσοστό 74,08%.

– Σίσσυ Βωβού:157, ποσοστό 4,69%

– Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 22, ποσοστό 0,66%

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αργά το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα, η οποία θα αποτελείται από περίπου 200 στελέχη.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 11:30 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις διαδικασίες συμμετείχαν τα εξής 6 ψηφοδέλτια (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των υποψηφίων):

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)

Αριστερή Πλατφόρμα (293)

Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)

Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)

Παρέμβαση για την Ενότητα (3)

Παρέμβαση των Μελών (2).

Σε εύλογο χρονικό διάστημα και με την αναγκαία διαβούλευση οι συνιστώσες

Εν μέσω αντιπαράθεσης για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών υπερψηφίστηκε το Σάββατο η ιδελογική-ιδρυτική Διακήρυξη και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου.

Το Συνέδριο υπερψήφισε την πρόταση για την απευθείας εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Υπερψηφίστηκε, επίσης, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ενιαία λίστα.

Επιπλέον, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου, απορρίπτοντας μειοψηφούσα πρόταση περί αμφισβήτησης του συνόλου του χρέους.

Απορρίφθηκαν, επίσης, εισηγήσεις για να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας -όλες τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου έλαβαν τη μορφή «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι τον «στενοχώρησαν» οι δηλώσεις του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, διαφοροποιώντας τον ωστόσο από τις υπόλοιπες συνιστώσες έναντι των οποίων διατήρησε τη σκληρή γραμμή.

O Αλ.Τσίπρας και οι συνιστώσες κατέληξαν τελικώς σε συμβιβαστική λύση σχετικά με την αναφορά στο Καταστατικό που θα έκανε λόγο για αυτοδιάλυση εντός δύο ή τριών μηνών.

Βάσει του συμβιβασμού, η κατάργηση της λειτουργίας των συνιστωσών εντός διμήνου ή τριμήνου αντικαθίσταται από την έκφραση «σε εύλογο χρονικό διάστημα και με την αναγκαία διαβούλευση».

Σε «προθεσμίες μηνών» και «ασφυκτικό πλαίσιο» είχε αντιδράσει από το βήμα του συνεδρίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προτείνοντας σε όσες συνιστώσες δεν είναι έτοιμες να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης και στο μεταξύ να υπάρξουν από όλους οι απαραίτητες ωριμάνσεις.

Ο Μανώλης Γλέζος, εν τω μεταξύ, επανήλθε εκφράζοντας τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης το βράδυ του Σαββάτου. «Αλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας, αλλά όχι καταστατικό» δήλωσε.

Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε: «Με κάνουν να επαναστατώ».

«Οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ»
ανέφερε σημειώνοντας πως «αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε».