• Αναζήτηση

ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ, ΤΙ ΑΝΔΡΕΑΣ

Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη αποδίδεται η εκτίμηση ότι ο Σαμαράς πηγαίνει καλά – παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ, ΤΙ ΑΝΔΡΕΑΣ | tovima.gr

Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη αποδίδεται η εκτίμηση ότι ο Σαμαράς πηγαίνει καλά – παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Οι κακεντρεχείς προσθέτουν ότι η κρίση κυκλοφορεί… λογοκριμένη, διότι, λένε, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει τη φράση αυτή με το επίρρημα: Δυστυχώς!


Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς ηγήθηκε της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Πέραν των κομματικών αντιπάλων είχε να αντιμετωπίσει και τη μη αποκρυπτόμενη αντιπάθεια των εσωκομματικών εχθρών του. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι αρκετοί οπαδοί της ΝΔ ψήφισαν εκόντες άκοντες το κόμμα (τους) γιατί φοβήθηκαν μια νίκη του κ. Τσίπρα. Πολλοί, όμως, ψηφοφόροι της ΝΔ εκτιμάται ότι αρνήθηκαν να πάνε στις κάλπες, λόγω Σαμαρά…
Αυτές οι εσωκομματικές αντιθέσεις μοιάζει να έχουν τερματισθεί και ο κ. Μητσοτάκης έχει κανάλι επικοινωνίας με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει προσεχώς τον βουλευτή κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρώην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ είναι πάνω και πέρα από παλαιές διαμάχες. Σωστά ή λανθασμένα η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι η πρωθυπουργική θητεία Σαμαρά επαναφέρει στο κόμμα μάζες ψηφοφόρων, ώστε ανασυγκροτείται η κεντροδεξιά Παράταξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα διασφάλιζε εκλογική πρωτιά της ΝΔ, καθώς ο κ. Τσίπρας παραμένει περιχαρακωμένος και «φρουρούμενος» από τους Συνιστωσο-φανατικούς συντρόφους του, στον χώρο που αποκαλούν Αριστερά, εξοργίζοντας τον κ. Κουτσούμπα που μαθητεύει στον Περισσό ως νέος ηγέτης.
Και το Κέντρο; Εδώ μοιράζουν δωρεάν οπαδούς και ψήφους. Το ΠαΣοΚ κατά τα φαινόμενα διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Οπαδοί και, κυρίως, στελέχη μετακινούνται προς τη ΔΗΜΑΡ. Η οποία με τη σειρά της αδυνατεί να τείνει τη χείρα προς τις ορφανές κεντρώες δυνάμεις.
Αυτές τις κεντρώες δυνάμεις προφανώς ετοιμάζεται να προσκαλέσει ο κ. Σαμαράς, που ατενίζει προς τον θρύλο του Παπάγου, την ώρα που ο κ. Τσίπρας θέλει να γίνει Ανδρέας Π.
Η διάλυση του Κέντρου δίνει χώρο για ανάπτυξη δύο μεγάλων κομμάτων, προς τα δεξιά και τα αριστερά.
Οι εντεινόμενες εσωκομματικές διαμάχες θα δείξουν αν ο κ. Σαμαράς θα πετύχει να απομονώσει τους ακροδεξιούς ή/και γραφικούς αντιπάλους του· ο κ. Τσίπρας προτού στραφεί προς τους ορφανούς ψηφοφόρους του Κέντρου πρέπει να πάρει την έγκριση του κ. Λαφαζάνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk