O Στεφάν Εσέλ, ο βετεράνος γάλλος διπλωμάτης και αντιστασιακός που προκάλεσε αίσθηση το 2010 με το βιβλίο του «Αγανακτήστε!», απεβίωσε «στη διάρκεια της νύχτας» όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του. Ξημέρωνε η 27η Φεβρουαρίου 2013. Ηταν 95 ετών.
Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1917. Σπούδασε στη Γαλλία όπου και έλαβε την γαλλική ιθαγένεια πριν παρουσιαστεί στον στρατό. Συνελήφθη από τη Γκεστάπο. Επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα Μίτελμπαου και υπήρξε ο νεότερος συντελεστής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948. «Το βασικό κίνητρο της αντίστασης είναι η αγανάκτηση» έγραφε το 2010.
Μετά τον πόλεμο είχε ιδρύσει και έναν σύνδεσμο βοήθειας προς την Αφρική και την Μαδαγασκάρη. Ενεργοποιήθηκε στο «Συνασπισμό για τη Δεκαετία, για έναν πολιτισμό με ειρήνη και χωρίς βία», όπως και σε άλλους οργανισμούς. Τιμήθηκε πολλές φορές για τη δράση του. Υπήρξε πρέσβης της Γαλλίας και αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιµής.
Το 2011 επανήλθε με το «Αγωνιστείτε!», μια οργισμένη προτροπή «κατά της βίας που γυρίζει την πλάτη στην ελπίδα» και υπέρ της αλληλεγγύης, επικαλούμενος τον Ζαν-Πολ Σαρτρ που έλεγε πως πρέπει να «είμαστε υπεύθυνα άτομα».
Το 2012 εκδόθηκε στα ελληνικά το βιβλίο που έγραψε από κοινού με τον γάλλο φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν «Ο δρόμος της ελπίδας». Εκεί καταθέτουν μια πρόταση συνολικής μεταρρύθμισης στους πολίτες της Ευρώπης, ενάντια σε κάθε μορφής βαρβαρότητα, με φόντο την αβεβαιότητα της πρόσφατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
«Σκέπτομαι τον θάνατο με πολύ σεβασμό» είπε πριν τρία χρόνια ο Στεφάν Εσέλ. «Για μένα ο θάνατος είναι πλέον ένας φίλος» είπε συμφιλιωμένος με αυτή την προοπτική.
Τα βιβλία κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πατάκη.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Ο επιζήσας και ο εξόριστος. Ισραήλ-Παλαιστίνη: ένα αίτημα δικαιοσύνης».