Το διπλό μέτωπο, αφενός κατά της τρικομματικής κυβέρνησης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αφετέρου κατά των ΜΜΕ, θέλησε να συντηρήσει με οξείς χαρακτηρισμούς ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγη ώρα, όπου και κάλεσε τους βουλευτές «να μπουν μπροστά στην υπόθεση της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «μας κουνούν το δάχτυλο οι κυβερνητικοί εταίροι και τα προπαγανδιστικά τους μέσα, όμως δεν έχουν καταλάβει πού βρισκόμαστε» και συμπλήρωσε πως «το τρίγωνο της αμαρτίας (σσ. εννοούσε την πολιτική εξουσία, της τράπεζες και τα ΜΜΕ) δεν είναι πια παντοδύναμο, ξεψυχισμένα βρυχάται και απειλεί».

Ο κ. Τσίπρας είπε σε αυτό τπο πλαίσιο ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συμβιβαστούμε, να συμπεριφερθούμε σαν όλα τα καθωσπρέπει κόμματα εξουσίας» και προσέθεσε: «είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια από τα ίδια» και ότι «δεν ανησυχούμε όταν μας πολεμούν, αλλά όταν μας καλοπιάνουν».

Κατηγόρησε δε τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ότι πρωτοστατεί σε επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και είπε ότι «δίνει ορκο σιωπής». και ότι «προσφέρει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του».

Για τον δε κ. Παπακωνσταντίνου, αφου διευκρίνισε ότι θεωρεί τις ευθύνες του δεδομένες, σημείωσε πως «από αθώα περισταρά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του πάντως αφιέρωσε ο κ. Τσίπρας σε μία νέα επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα στο όνομα της δεοντολογίας και της Αριστεράς».

Ο «καζινοκαπιταλισμός» και η λίστα Λαγκάρντ

Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ, αίσθηση προξένησαν οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εμφανίστηκε είτε να γνωρίζει το περιεχόμενό της, είτε να υιοθετεί τις πληροφορίες περί αυτού.
«Τους συναντήσαμε στην λίστα Λαγκάρντ, μία παρέα 100 οικογενειών που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας», είπε μεταξύ των άλλων, κάνοντας λόγο για εκπροσώπους «του καζινοκαπιταλισμού, που απλά αντάλλασαν θέσεις όσο τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία».
Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας είπε πως η λίστα Λαγκάρντ είναι «μία από τις πολλές λίστες, από τις πολλές τράπεζες όπου έχει καταθέσεις η εγχώρια διαπλοκή» και συμπλήρωσε πως «είναι ολοι μέσα, αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να φτωχύνουν, αυτοί που έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε και κατηγορούν τους πολίτες ως υπαίτιους της κρίσης».

Συνιστώσα της ΝΔ το ΠαΣοΚ

Εν όψει της σύστασης επιτροπής προκαρατκτικής εξάτασης για την ίδια υπόθεση, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στις επιθέσεις που δέχεται από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και σημείωσε: «η έρευνα της δικαιοσύνης και η αποκάλυψη της αλήθειας δεν συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ούτε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης θα έπρεπε να συνιστά. Αλλά πάει πολύ να μιλάνε για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής όσοι κρατούσαν επί μήνες στα συρτάρια τους τη λίστα Λαγκάρντ και συγχρόνως μιλούσαν για περικοπές μισθών και συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί επιχείρησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει το ΠαΣοΚ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «είναι για γέλια» και προσέθεσε ότι «δεν χρειάζεται άλλωστε καμία προσπάθεια δική μας. τα έχουν καταφέρει μία χαρά μόνοι τους όσοι ήταν στην ηγεσία του κόμματος και το έχουν σήμερα καταντήσει συνιστώσα της ΝΔ».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα