Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Η συζήτηση άρχισε με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν oι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος αγορεύσεων των αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Δείτε live:

«Oταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα»

«Ελέφαντας στο δωμάτιο η ακρίβεια»

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και σημείωσε ότι είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιμετώπισής της. Χαρακτήρισε μάλιστα την ακρίβεια τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αναφέρθηκε έπειτα στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων επί των ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια παρότι έχει και εθνικά χαρακτηριστικά είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό στηλιτεύοντας πρακτικές πολυεθνικών για τις τιμολογιακές πολιτικές που ακολουθούν ανά χώρα. «Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει άλλη τιμή στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα και άλλη στη Σόφια. Είναι κερδοσκοπική πρακτική. Η ΕΕ οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων».

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ασκεί κριτική στην πρόταση της Ελλάδας προς την ΕΕ λέγοντας με ειρωνικό τόνο «εσείς στην Αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων; Πώς ασκείται κριτική στην πρότασή μας;». «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ».

Αναφερόμενος στην πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2% του ΑΕΠ για κάθε επόμενο χρόνο».

+

«Δεν βγαίνει ο μήνας»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη». Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας». Ακολούθως ρώτησε: «Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε».

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν» και εξήγησε: «Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Κορυφώνοντας είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του».

«Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα»

«Το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ υπονοεί πως μας κάνετε Ευρώπη. Δυστυχώς, εξαιτίας της πολιτικής που η κυβέρνηση ακολουθεί όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνει τους μισθούς, όμως οι ονομαστικές αυξήσεις για τις οποίες πανηγυρίζει δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Το σημείωσε ο ΟΟΣΑ, το επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί συνέχισαν να μειώνονται και το 2023» συνέχισε ο ίδιος.

«Η δικαιολογία ότι είμαστε μικρή αγορά και γι’ αυτό οι πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα είναι παραπλανητική. Χώρες με παρόμοιο μέγεθος, όπως η Πορτογαλία και η Τσεχία, έχουν αρνητικό ή μηδενικό πληθωρισμό τροφίμων» συμπλήρωσε ο κ.Ανδρουλάκης ενώ αναφέρθηκε και στην στεγαστική κρίση: «Στο τέλος της θητείας σας θα είστε συνώνυμος με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση που συνέβη στη χώρα μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο.»