Χάος επικράτησε στην παραλία της Πάλμα ντε Μαγιόρκα όταν κατέρρευσε διώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι (οι δύο ήταν εργαζόμενοι) -3 γυναίκες και ένας άνδρας- και να τραυματιστούν 16, στο τουριστικό hot spot των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν στο X ότι επτά εκ των τραυματιών είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι και εννιά σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Πάλμα.

«Η ταράτσα έχει κατέβει, πιθανώς λόγω υπερβολικού βάρους» είπε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE, προσθέτοντας ότι τα αίτια της κατάρρευσης διερευνώνται σύμφωνα με το Reuters.

Η διαφήμιση πριν την κατάρρευση

Η δημόσια τηλεόραση των Βαλεαρίδων Νήσων μετέδωσε ότι άνθρωποι χόρευαν στη βεράντα που κατέρρευσε στο κάτω δάπεδο, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Μόλις μια μέρα πριν το δυστύχημα to Medusa Beach Club δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από το νέο μπαρ στον τελευταίο όροφο με τη λεζάντα: «Κάτι εντελώς διαφορετικό, νέα ταράτσα».

«Παρακολουθώ στενά τις συνέπειες της τρομερής κατάρρευσης που σημειώθηκε στην παραλία της Πάλμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο X. Ο Σάντσεθ είπε ότι μίλησε με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει «με όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα». Και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των νεκρών και την ευχή μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ψυχολόγοι για τους τραυματίες

Σοκαρισμένοι δηλώνουν όσοι βρέθηκαν στο σημείο της κατάρρευσης. «Έβγαινα από το κατάστημά μου και βρισκόμουν έξω όταν ξαφνικά κατέρρευσαν όλα. Ο θόρυβος ήταν πολύ δυνατός. Ο πρώτος όροφος κατέρρευσε στον κάτω» είπε ο Raul Pursnani, ιδιοκτήτης του καταστήματος Moda Meena δίπλα στο Medusa Beach Club.

«Τα ονόματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων, καθώς και ο βαθμός τραυματισμού τους είναι γνωστά. Υπάρχουν διάφορες εθνικότητες και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι περισσότεροι δεν είναι από την Πάλμα» είπε ο Έντερ Γκαρσία, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Πάλμα

Και πρόσθεσε: «Πολλά από τα ονόματα είναι ξένα ονόματα, αναμένουμε ότι πολλοί θα είναι τουρίστες. Η βεράντα του πρώτου ορόφου κατέρρευσε, πιθανότατα λόγω υπερβολικού βάρους, αν και ακόμη ερευνάται, και επηρέασε μια καμάρα από κάτω, η οποία κατέρρευσε επίσης και επηρέασε το υπόγειο, όπου υπήρχε ένα τραπέζι ποδοσφαίρου και έτρωγαν άνθρωποι» είπε.

Ειδικοί ψυχολόγοι επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν τα θύματα που υπέστησαν τραύματα από τα φρικτά γεγονότα.