Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και σημείωσε ότι είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιμετώπισής της.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ακρίβεια τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αναφέρθηκε έπειτα στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων επί των ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια παρότι έχει και εθνικά χαρακτηριστικά είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό στηλιτεύοντας πρακτικές πολυεθνικών για τις τιμολογιακές πολιτικές που ακολουθούν ανά χώρα. «Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει άλλη τιμή στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα και άλλη στη Σόφια. Είναι κερδοσκοπική πρακτική. Η ΕΕ οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων».

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ασκεί κριτική στην πρόταση της Ελλάδας προς την ΕΕ λέγοντας με ειρωνικό τόνο «εσείς στην Αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων; Πώς ασκείται κριτική στην πρότασή μας;». «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

«Παραπλανητικό να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη»

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ».

Πυρά σε αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στην πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2% του ΑΕΠ για κάθε επόμενο χρόνο».