Ο τυφώνας Μπόφα, ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει φέτος τις Φιλιππίνες, έχει εξαπολύσει όλη του τη δύναμη στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και απομακρύνοντας περίπου 41.000 κατοίκους από τα σπίτια τους στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μέχρι στιγμής, 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους.

Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν διακοπεί. Ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά το πρωί της Τρίτης, με ταχύτητα ανέμων τα 175 χλμ. την ώρα και βροχές σε ακτίνα 600 χλμ. από το κέντρο του.

Ο τυφώνας αναμένεται να περάσει από τις νότιες και τις κεντρικές επαρχίες των ΦΙλιππινών πριν φτάσει στη νότια Σινική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει σε συναγερμό το στρατό και έχει διατάξει την προληπτική εκκένωση πολλών περιοχών πάνω στην προβλεπόμενη πορεία του Μπόφα. «Αυτός ο τυφώνας δεν είναι αστείο» είπε ο πρόεδρος της χώρας Μπ.Ακίνο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του καλώντας τους κατοίκους να προφυλαχθούν.

O Μπόφα -το όνομά του σημαίνει λουλούδι ή κορίτσι στα Χμερ (Καμποτζιανά)- είναι το 16ο σύστημα κακοκαιρίας που χτυπά τις Φιλιππίνες φέτος. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των 20 τυφώνων και καταιγίδων που σημειώνονται κάθε χρόνο στο αρχιπέλαγος.