Ερχεται ο «Μεγάλος αδελφός» της εφορίας

Σε κυνήγι φοροφυγάδων με όπλα στοιχεία τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ακόμη και θεραπευτηρίων που αφορούν 8.500.000 φορολογούμενους πρόκειται να επιδοθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

Σε κυνήγι φοροφυγάδων με όπλα στοιχεία τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ακόμη και θεραπευτηρίων που αφορούν 8.500.000 φορολογούμενους πρόκειται να επιδοθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη. Τα στοιχεία που θα αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012 από τους παραπάνω φορείς και θα καλύπτουν τις τρεις τελευταίες φορολογικές χρήσεις, δηλαδή από το 2009 έως και το 2011.
Στόχος να εντοπιστούν φοροφυγάδες, να τους επιβληθούν πρόστιμα και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να περιοριστούν μελλοντικά τα σκληρά μέτρα του νέου Μνημονίου.
Την ίδια στιγμή ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης στέλνει σε 15.000 πολίτες που έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ καταθέσεις να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος γιατί όπως προκύπτει από στοιχεία της ΓΓΠΣ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αυτές οι καταθέσεις από τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Από την άλλη ήδη στις ελληνικές τράπεζες έχει δοθεί εντολή από το ΣΔΟΕ να ανοίξουν περίπου 5.000 λογαριασμοί γιατί υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.
Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από το νόμο. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει αν τα ποσά που έχουν αναγράψει οι φορολογούμενοι είναι τα πραγματικά.
Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά.
Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου,
β) Ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού,
γ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης,
δ) ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου.
Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. μόνο τα ποσά που αφορούν τις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά.

Διασταυρώσεις θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συναλλαγές καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος. Οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα, με έδρα εκτός Ελλάδας.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
β) Αριθμός κάρτας πληρωμών τράπεζας εκδότη που δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
γ) Πλήθος συναλλαγών καρτών που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.
δ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ που εκκαθαρίστηκαν, ανά μήνα για τα έτη 2010 και 2011, βάσει της ημερομηνίας συναλλαγής από την τράπεζα.

Υποχρεώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος.

Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή,
β) Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν υπάρχει Α.Φ.Μ. έως την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης.
γ) Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές.

Τις παραπάνω υποχρεώσεις έχουν και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα (Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια, Σχολές, Εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ., κ.λπ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk