Ενενήντα χρόνια πέρασαν από τη χρονιά που η Σμύρνη κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους και οι εφετινές εκδηλώσεις, όπως αναμενόταν, είναι πολλές. Μετά την εξαιρετική πορεία του στο Μουσείο Μπενάκη όπου έγινε το αδιαχώρητο, το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922», πρώτο μέρος ενός διπτύχου που συμπληρώνεται με το «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών: Τουρκία – Ελλάδα: 1922-923», προβάλλεται και στις αίθουσες από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την ομότιτλη φωτογραφική έκθεση με σπάνιο, ανέκδοτο υλικό της ταινίας από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία.

Μερικές ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα μια ημερίδα και τα εγκαίνια έκθεσης σκίτσων της Σταυρούλας Βελισσαροπούλου με γενικό τίτλο «Επιστροφή στη Σμύρνη». Την ημερίδα και την έκθεση συνδιοργανώνουν η Ενωσις Σμυρναίων και οι εκδόσεις Κέδρος, από τις οποίες κυκλοφόρησε η ομότιτλη τριλογία της Σμύρνης του Ευάγγελου Μαυρουδή: «Επιστροφή στη Σμύρνη 1 – Η θάλασσά μας», «Επιστροφή στη Σμύρνη 2 – Ittihat ve Terakki» και «Επιστροφή στη Σμύρνη 3 – Φως εξ Ανατολών».

Η έκθεση σκίτσων στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών άλλωστε, έχει άμεση σχέση με τα βιβλία του Μαυρουδή καθώς η δουλειά της Βελισσαροπούλου που περιλαμβάνει επίσης σκίτσα της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινουπόλεως στολίζει τις σελίδες τους. Για την τραγωδία της Σμύρνης και την έκθεση θα μιλήσουν οι Αντώνιος Βογιατζής, πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου -Ευταξία, Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, διευθύντρια του Μουσείου και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου-Αλεξίου.

Σε ό,τι αφορά την ημερίδα, τίτλος της είναι «Κερδισμένες μάχες, χαμένος πόλεμος: Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922». Ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Λιάκουρης θα αναφερθεί στις «Στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους», ενώ οι «Αεροπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών με μια μικρή αναφορά στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο 1919-1922» θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης. Τέλος, ο πλοίαρχος (ΥΓ) Αριστείδης Διαμαντής θα αναπτύξει τις σκέψεις του για «Το υγειονομικό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922». Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Τσίρκας, που είναι και ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων.

Η εν λόγω ημερίδα και έκθεση εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, το οποίο υπόσχεται πλούτο πολιτισμικών δραστηριοτήτων στο άμεσο μέλλον.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου

«Μπείτε» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών