Με ευρύτατη πλειοψηφία υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μη δεσμευτικό ψήφισμα για τη Συρία που καταδικάζει την στάση του καθεστώτος και ζητεί πολιτική μετάβαση στη χώρα -επικρίνοντας επίσης και την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας» να συμφωνήσει σε βήματα με στόχο να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση του Μπασάρ αλ Ασαντ με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Μπαν Κι Μουν υποστήριξε ότι η κρίση στη Συρία εξελίσσεται σε «πόλεμο δι’αντιπροσώπων» καθώς οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες «εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά».

Εκτιμώντας ότι η σύγκρουση αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, επικαλέστηκε τις προβλέψεις των ειδικών που πριν από 18 μήνες εξέφραζαν το φόβο ότι αν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ απαντούσε στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή το αποτέλεσμα θα ήταν η «ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία». Η κατάσταση στη Συρία θα εξελιχθεί σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων προέβλεψε και εξήγησε: «Ολες αυτές οι τρομακτικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι «παράγοντες» του πολέμου αυτού, εξέφρασε όμως τον φόβο ότι υπάρχει πιθανότητα για «μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο» στη Συρία. Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να ξεπεράσουν τις αντιπαλότητές τους και να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης. «Τώρα που η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το συμφέρον του συριακού λαού θα πρέπει να επικρατήσει κάθε αντιπαλότητας ή αγώνα για άσκηση επιρροής», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν, είπε ότι η διχογνωμία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέστησε πολύ δύσκολο το έργο του.

«Η σύγκρουση στη Συρία είναι μια δοκιμασία για τον ΟΗΕ ο οποίος δεν πρέπει να αποτύχει», κατέληξε. «Θέλω να δείξουμε όλοι στο συριακό λαό και στον κόσμο ότι θυμόμαστε το μάθημα της Σρεμπρένιτσα», είπε, αναφερόμενος στη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995, από τις σερβικές δυνάμεις. Τότε, οι ολλανδοί κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που ήταν λίγοι σε αριθμό και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι, δεν παρενέβησαν για να σταματήσουν τη σφαγή.

Τη Ρωσία και την Κίνα κατηγορούν οι ΗΠΑ για την παραίτηση Ανάν

Η Κίνα εξέφρασε την Παρασκευή τη λύπη της για την παραίτηση του Κόφι Αναν από τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει «να εργάζεται για μια πολιτική λύση στην κρίση».

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την παραίτηση Ανάν. Κατανοούμε τη δυσκολία της δουλειάς του μεσολαβητή που είχε αναλάβει ο κ. Ανάν και σεβόμαστε την απόφασή του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κόφι Ανάν παραιτήθηκε την Πέμπτη μετά τις άκαρπες προσπάθειες πέντε μηνών, κάνοντας λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν Ρωσία και Κίνα ότι ευθύνονται για την παραίτηση Ανάν με την παρεμπόδιση της ψήφισης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο Καναδάς, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία. «Δεν προκαλεί έκπληξη στον Καναδά η παραίτηση Ανάν με δεδομένη την προκλητική περιφρόνηση που έδειξε ο πρόεδρος Ασαντ προς τις δεσμεύσεις του», επισήμανε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ψηφιστεί σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες και το οποίο καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και ζητεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Η πρωτοβουλία αυτή είναι συμβολική, καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είναι μόνο συμβουλευτικές, σε αντίθεση με αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Γαλλία, που αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΑ μέσα στον Αύγουστο, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή. Από την πλευρά του ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ζεράρ Αρό, δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, στις 19 Αυγούστου.

«Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιστεύω ότι η αποστολή θα διαλυθεί στις 19 Αυγούστου. Αυτό είναι σαφές», τόνισε ο Αρό. «Δεν βλέπω άλλο σενάριο, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στη Συρία που να επιτρέπει την διατήρηση της αποστολής», πρόσθεσε. Εξαιτίας των συγκρούσεων, «η ασφάλεια των παρατηρητών δεν είναι δεδομένη. Για ποιο λόγο να διατηρήσεις παρατηρητές στη Συρία αν παραμένουν το 95% του χρόνου τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;», κατέληξε ο γάλλος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 νεκροί την Παρασκευή στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν βλήματα όλμων εναντίον ενός παλαιστινιακού καταυλισμού στη Δαμασκό, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες από τον καταυλισμό δήλωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με το Ρόιτερς ότι τα βλήματα έπεσαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο την ώρα που οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για το γεύμα τους μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού.

Για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Χάμα – μεταξύ των οποίων και μέλη τριών οικογενειών – ευθύνονται οι συριακές δυνάμεις, αποκάλυψαν ακτιβιστές και κάτοικοι της περιοχής. «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, τα στρατεύματα εισήλθαν στην περιοχή του Αρμπίν και έκαναν εφόδους σκοτώνοντας μέλη τριών διαφορετικών οικογενειών» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.