• Αναζήτηση

Βρυξέλλες: συμφωνούν στα 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

Στην κινητοποίηση πόρων που φτάνουν τα 120 δισ. ευρώ, με ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και άμεση πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «ομολόγων έργου» συμφωνούν οι ηγέτες των «27», μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου.

Ο «οδικός χάρτης» για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας, ενώ οι διαβουλεύσεις για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη -με Ισπανία και Ιταλία να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της πίεσης των αγορών- θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

«Είχαμε μία καλή συζήτηση» για την στενότερη οικονομική ενοποίηση και το «Σύμφωνο Ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας πως οι ηγέτες συζήτησαν τις πολιτικές για προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι συζητήσεις για τις άμεσες, βραχυπρόθεσμες κινήσεις για την Ευρωζώνη, ανέφερε ο Ρομπάι, θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

O πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε πως για την πολιτική προώθησης της ανάπτυξης συμφωνήθηκε η κινητοποίηση πόρων 120 δισ. ευρώ και η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕΠ με 10 δισ. ευρώ -ανέβάζοντας τη «δύναμη πυρός» της στα συνολικά 60 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια, σημείωσε ο Ρομπάι, θα στοχεύουν στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης νέων και θα διοχετευούν «ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες».

Συμφωνήθηκε επίσης η άμεση πιλοτική εφαρμογή των «ομολόγων έργου», πιθανώς ήδη αυτό το καλοκαίρι. Όσον αφορά την αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο Ρομπάι σημείωσε πως «αν και μικρός σε σύγκριση με τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, πρόκειται για προϋπολογισμό επενδύσεων».

«Εάν βλέπουμε σοβαρά την οικονομική ένωση, υπάρχουν πράγματα για να γίνουν όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό τοπίο και τα δημοσιονομικά» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις που παρουσίασαν οι «4» για το οδικό χάρτη οικονομικής ενοποίησης προβλέπουν ενοποίησης του χρηματοοικονομικού πλαισίου, του δημοσιονομικού πλαισίου και του πλαισίου οικονομικής πολιτικής με διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λήψη αποφάσεων.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk