Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τη Δευτέρα την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του συριακού καθεστώτος, απαγορεύοντας τις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας και περιορίζοντας περαιτέρω τις εξαγωγές υλικού που μπορεί να χρησιμεύσει στην καταστολή του αντιπολιτευτικού κινήματος, ανακοίνωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Οι κυρώσεις αυτές κατά της Συρίας θα τεθούν σε εφαρμογή» υπογράμμισε ο διπλωμάτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «καλύπτουν τα προϊόντα πολυτελείας και υλικό που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις καταστολής».

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 κρατών-μελών πριν από τη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ αναμένεται ακόμη να καθορίσει το ακριβές πεδίο εφαρμογής του μέτρου για τα προϊόντα πολυτελείας.

Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν μια συμβολική κίνηση που έχει ως στόχο να πλήξει τον τρόπο ζωής του ζεύγους Άσαντ, λίγο μετά τις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε η Άσμα Αλ Άσαντ από τον Τύπο για τις ακριβές προτιμήσεις της.

«Στόχος είναι να καταλάβει το ζεύγος Άσαντ, αλλά και η παρέα του και τα μέλη του καθεστώτος ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν επίσης συνέπειες στο προσωπικό τους τρόπο ζωής» διευκρίνισε αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας ότι «μέτρα αυτού του είδους μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν και έχουν συμβολικό χαρακτήρα».

Η ΕΕ επιθυμεί, επίσης, να συμπεριλάβει στον κατάλογο αυτό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.

Ορισμένα από τα υλικά αυτά θα απαγορευτούν, άλλα θα χρειάζονται ειδική διαδικασία χορήγησης άδειας κατά περίπτωση.

Είναι η 14η δέσμη κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος από τις 27 χώρες-μέλη.

Στα περίχωρα της Δαμασκού οι παρατηρητές

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει την επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την αποστολή τους πραγματοποιώντας επισκέψεις στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Οι παρατηρητές δεν απομακρύνθηκαν από τη Δαμασκό, πηγαίνουν στα περίχωρα της πρωτεύουσας» δήλωσε ο Νιράτζ Σινγκ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ.

Η ομάδα πραγματοποιεί καθημερινές επισκέψεις και επαφές με όλες τις πλευρές ώστε να προετοιμάσει την Αποστολή Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία (Mismnus), πρόσθεσε ο Ν.Σινγκ.

Την Κυριακή οι παρατηρητές επισκέφτηκαν επαρχίες της Χομς και της Χάμα στην κεντρική Συρία.

Από το Σάββατο δύο παρατηρητές έχουν εγκατασταθεί στην πόλη Χομς μετά το αίτημα κατοίκων της πόλης που φοβούνται νέες επιθέσεις.