«Μα καλά, από την ΚΝΕ βρέθηκε στον ΛΑΟΣ;». Με αυτή τη φράση αντέδρασαν πολλοί στο άκουσμα της είδησης ότι ο δημοσιογράφος κ. Γ. Κύρτσος ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη και τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο άλλοτε Κνίτης Κύρτσος, ο οποίος τη διετία 1975-1977 ανήκε στην Κομματική Οργάνωση Επιστημόνων Βρετανίας του ΚΚΕ, αποτέλεσε επί περίπου είκοσι πέντε χρόνια τον βασικό εκφραστή της Κεντροδεξιάς στον χώρο του Τύπου.
Ο άνθρωπος που είχε στενές σχέσεις με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, την περίοδο που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, παραλίγο να βρεθεί στη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2011 και το όνομά του ακουγόταν ακόμη και για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ωστόσο για μία ακόμη φορά ο ευρωπαϊστής – κατά δήλωσή του – κ. Κύρτσος «έχασε το τρένο», αφού θα είχε εξασφαλίσει και τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και τον Απρίλιο του 2000, εποχή που πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής. «Ακόμα περιμένω την απάντηση Καραμανλή» θα γράψει στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών» το 2003, παρά τη συμφωνία τους.
Μπορεί να μην ήταν φίλος του ο κ. Καραμανλής, αλλά με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά συνδέεται με προσωπική φιλία από τα χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών, η οποία πλέον έχει διαταραχθεί.
Η φιλία τους είχε δοκιμάστηκε στο παρελθόν όταν το 1993 προσπάθησε, όπως ο ίδιος περιγράφει στο πόνημά του, «να εμποδίσει την αποχώρησή του από τη ΝΔ, τη συμμετοχή του στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τη στήριξή του, μέσω της προώθησης του κ. Κ. Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου».
Τους τελευταίους μήνες είναι από τους σφοδρούς πολεμίους της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, από τη σκοπιά ενός αστού κεντροδεξιού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κολωνάκι και γαλουχήθηκε σε κεντροδεξιό περιβάλλον λόγω οικογενείας (στη βάφτισή του στον Κοκκιναρά είχε παρευρεθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε υπουργός Δημοσίων Εργων).
Τελικά έριξε άγκυρα στο λιμάνι του ΛΑΟΣ και συμφώνησε με τον κ. Καρατζαφέρη να πορευθούν μαζί. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε μια έφεση στους δημοσιογράφους και πίεζε καιρό τον κ. Γ. Τράγκα να είναι υποψήφιος, αλλά ναυάγησε η προσπάθειά του, αφού μπήκε «σφήνα» με δική του πρόταση ο κ. Π. Καμμένος.
Στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων χρεώνει ο κ. Κύρτσος το ότι εμποδίστηκε επί αρκετό καιρό να προωθηθεί στη διεύθυνση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα στο βιβλίο του γράφει για «κατασκευή σκανδάλου» από τον κ. Καμμένο που τον ταλαιπώρησε δύο χρόνια ώσπου να δικαιωθεί στη Δικαιοσύνη και στην ΕΣΗΕΑ.
«Με τον Καρατζαφέρη είχα πάντα μια καλή προσωπική και πολιτική σχέση… Μας ενώνουν οι αγώνες που δώσαμε κατά της «Αλλαγής» και οι στενές μας σχέσεις με τη μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ» εξιστορεί στο βιβλίο του, που δίνει πολλές απαντήσεις και εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν σήμερα.
Για τους περισσότερους είναι άγνωστο ότι τον τίτλο της free press εφημερίδας που έχει, της «City Press», τον είχε ο κ. Καρατζαφέρης και του τον παραχώρησε, όπως επιμένει ο ίδιος, χωρίς δραχμή.
«Ο δυναμικός Καρατζαφέρης πρέπει να μείνει στη ΝΔ» αρθρογραφεί και δίνει βήμα στον κ. Καρατζαφέρη να αποκαλέσει με συνέντευξή του το 2000 τον τότε εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο «Σαλώμη», για να ακολουθήσει η διαγραφή του από το κόμμα.
Ο Καρατζαφέρης τού το ανταπέδωσε όταν ο κ. Κύρτσος έφυγε από τον «Ελεύθερο Τύπο» με δημοσιεύματα στην κομματική εφημερίδα και τίτλους, όπως: «Πραξικόπημα Καραμανλή στον Τύπο – Εκτέλεσαν τον Κύρτσο».
Οι δεσμοί λοιπόν παλαιοί και διαρκείς. Αν και ο κ. Σαμαράς τού έκλεισε την πόρτα της ΝΔ, του την άνοιξε στον ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ