Ανασκάπτοντας την Ελλάδα

Ολες οι ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα μιας δεκαετίας (2000 – 2010) παρουσιάζονται πλέον στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για το έργο που γίνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κείμενα και φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα

Ολες οι ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα μιας δεκαετίας (2000 – 2010) παρουσιάζονται πλέον στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για το έργο που γίνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κείμενα και φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα.

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που δεν αναδεικνύει μόνον το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων (Κλασικών και Βυζαντινών) αλλά και των εργαζομένων αρχαιολόγων ενώ επιπλέον αποτελεί μία καταγραφή νέων αρχαιολογικών χώρων και αντικειμένων, που έχουν έρθει στο φως. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η έκδοση «Αρχαιολογικό Δελτίο» στην οποία περιλαμβάνεται όλο αυτό το υλικό θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί.

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ το έργο παρουσιάζεται ανά Εφορεία _ συγκεκριμένα υπάρχουν 39 Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και 28 Εφορείες Βυζαντινών _ ενώ η διάταξη ακολουθεί την γεωγραφική διαίρεση της χώρας. «Στο πανόραμα αυτό ξεδιπλώνονται μεγάλες και μικρές στιγμές της ανασκαφικής σκαπάνης, ώρες χαράς, προσμονής και ελπίδας αλλά και φάσεις σιωπής, αγωνίας και έντασης», γράφει στην εισαγωγή της έκδοσης η γενική διευθύντριας αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία έχει την επιμέλειά της.
Οπως γράφει εξάλλου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Η δεκαετία που πέρασε, υπήρξε λόγω και των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, μία ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική περίοδος. Νέα ευρήματα άλλαξαν κυριολεκτικά τον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας, ανέτρεψαν αντιλήψεις ή επιβεβαίωσαν υποθέσεις. Υπολείπεται η συστηματική μελέτη, η κριτική πραγμάτευση και η συνθετική δημοσίευσή τους, η οποία είναι αυτή που θα απαντήσει στα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας παρέχοντας συγχρόνως και το πρόκριμα για την υιοθέτησή τους από την κοινωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk