Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, για το θέμα της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ότι τα πανεπιστήμια έως τις 6 Μαρτίου είχαν ήδη λάβει το 25% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Το επιχείρημα της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την εκλογή συμβουλίων έχει καταπέσει, σημείωσε, και τόνισε ότι με τις απειλές δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι ο διάλογος που έχει αρχίσει με τους πρυτάνεις θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει στην πραγματική εφαρμογή του νόμου.

Ερωτηθείς εάν η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την υποχρέωση εκλογής συμβουλίων αποτελεί δικαίωση για τις μειοψηφίες που πολέμησαν την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι έως τις 6 Μαρτίου έχει καταβληθεί το 25% της χρηματοδότησης.

Δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί τίποτα· από τη στιγμή που έχει δοθεί το 25% έχει καταπέσει αυτό το επιχείρημα, σημείωσε. Τόνισε, δε, ότι έως τον Ιούνιο είναι αδύνατον να υπάρχουν τα συμβούλια, με όσα έχουν συμβεί έως τώρα. Για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτήν την κατάσταση.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ότι ο ίδιος τον εφαρμόζει με την τακτική που ακολουθεί. «Εγώ ανέλαβα αυτήν την κατάσταση και προσπαθώ να κάνω ένα διάλογο και να αποκαταστήσω την ηρεμία» σημείωσε. Και απαντώντας στις επικρίσεις συμπλήρωσε: «Μου ζήτησαν να βοηθήσω. Ήρθα να βοηθήσω. Ας με βοηθήσουν για να βοηθήσω».

«Δεν υποχωρώ ούτε βήμα. Αφήστε έναν δάσκαλο να ακολουθήσει μία άλλη τακτική, αφού η έως πρότινος δεν απέδωσε» δήλωσε στην τηλεόραση του Mega, αναφερόμενος στην όξυνση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων.

Ο κ. Μπαμπινιώτης άμβλυνε τις εντυπώσεις περί πολεμικής του με την προκάτοχό του, Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι οι δυο τους έχουν συνεργασθεί στο παρελθόν αποδοτικά για τη διατύπωση του νέου νόμου και τόνισε ότι αυτός θα εφαρμοσθεί αλλά με διαφορετικό χειρισμό.

Απέκρουσε τις κατηγορίες ότι επέλεξε πανεπιστημιακούς, πολέμιους του νόμου, ως μέλη της ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν από την εφαρμογή του νόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν δυνατό να αφήσει εκτός επικεφαλής μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Ο κ. Μπαμπινιώτης πήρε μία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και περιμένουμε τα αποτελέσματά της» σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Σημείωσε δε ότι όλοι επιθυμούμε ανοιχτά πανεπιστήμια και ουσιαστική Παιδεία και κατέληξε: «Η ανάκαμψη της χώρας θα ξεκινήσει από την Παιδεία».