Την ώρα που σταμάτησε να αναπνέει 36.000 άνθρωποι σώπασαν και ξέσπασαν σε κλάμματα. Φίλαθλοι, οπαδοί, ουδέτεροι, ποδοσφαιριστές και προπονητές. Η live κατάρρευση του Φαμπρίς Μουάμπα, του 23χρονου χαφ της Μπόλτον στο παιχνίδι με την Τότεναμ στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, την ώρα του αγώνα, σόκαρε όλο τον κόσμο, όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Ο Μουάμπα έπαθε καρδιακή προσβολή 3 λεπτά πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο και οι γιατροί των δύο ομάδων έσπευσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες την ώρα που η κάμερα τον δείχνει να έχει σπασμούς. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου ακόμα και τώρα, αρκετές ώρες μετά το περιστατικό, η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή και τα 24ωρα που θα ακολουθήσουν είναι αρκετά δύσκολα.

Την ίδια ώρα, ένας ολόκληρος ποδοσφαιρικός πλανήτης (εκτός από τον δικό μας) συσπειρώνεται. Με το που μαθεύτηκε η είδηση, όσοι δεν γνώριζαν τον Φαμπρίς Μουάμπα έμαθαν αμέσως την ιστορία του. Η φυγή του από το Κονγκό στα 11 του λόγω πολέμου, η νέα πατρίδα στην Αγγλία, η αγάπη του για τον ακαδημαϊκή χώρο, η πρόταση γάμου πριν λίγο καιρό στην κοπέλα του έγιναν αμέσως γνωστά και έκαναν τον κόσμο να στενοχωριέται για κάποιον που ένιωθε δικό του, παρόλο που αγνοούσε την ύπαρξη του για καιρό.

Στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια της Κυριακής, πολλοί ήταν οι παίχτες που μέσα από τη φανέλα του φόρεσαν μπλούζα προς τιμήν του Μουάμπα ώστε αν σκόραραν να την αποκάλυπταν στον κόσμο. Αυτό έκανε ο Γκάρι Κάχιλ της Τσέλσι, που σκόραρε απέναντι στη Λέστερ και αφιέρωσε το γκολ στον μέχρι πρότινος συμπαίκτη του. Στην Ισπανία οι παίχτες της Ρεάλ εμφανίστηκαν με μπλουζάκια που εύχονταν ταχεία ανάρρωση στον Μουάμπα και στον Αμπιντάλ της Μπαρτσελόνα, που μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για μεταμόσχευση ήπατος.

Το Twitter των ποδοσφαιριστών πήρε φωτιά και τα μηνύματα συμπαράστασης ήταν περισσότερα από ποτέ. Οι μικροαστικές κόντρες, οι τσακωμοί, το οπαδικό μίσος πήγε περίπατο την ώρα που η ζωή ενός 23χρονου παιδιού είναι ακόμα υπό συζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς του Ολυμπιακού που λίγα μόνο λεπτά μετά τη διακοπή του χτεσινού ντέρμπι, έγραψε για τον Μουάμπα.

Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι ταχεία ανάρρωση.