Κάθε φορά που ακούμε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να διορθώσουμε στρεβλώσεις πολλών δεκαετιών στις οικονομικές και όχι μόνο δομές μας, κάτι άγριο ξυπνάει μέσα μας. Ισως επειδή τέτοιου είδους δηλώσεις συνοδεύουν, ή αιτιολογούν, ατελέσφορα μέτρα ισοπεδωτικής λογικής και εισπρακτικού χαρακτήρα.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι μια μικρή θετική επίδραση σε διάφορους οικονομικούς τομείς μπορεί να καταγραφεί. Οχι φυσικά ως αποτέλεσμα ενεργειών του παραπαίοντος κράτους, αλλά ως εκδήλωση του ενστίκτου αυτοσυντήρησης, που διαθέτουν, εκτός των ατόμων, και οι επιχειρήσεις – του ιδιωτικού τομέα, εννοείται.

Στον χώρο του κρασιού, για παράδειγμα, η πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά έστρεψε τους περισσότερους οινοπαραγωγούς προς τις εξαγωγές, με μάλλον θετικά αποτελέσματα. Ωσαύτως, η κατηγορία τιμών κάτω από 6 ευρώ στο ράφι, που παλαιότερα αντιμετωπιζόταν από πολλούς με υπεροψία, ή ακόμη χειρότερα με διάθεση απαξίωσης, τώρα γνωρίζει ασυνήθιστο συνωστισμό. Γεγονός καθόλου δυσάρεστο, δεδομένου μάλιστα ότι οι χαμηλότερες τιμές δεν συνεπάγονται δραματικές εκπτώσεις στην ποιότητα.

Αντίθετα, είναι εμφανής η προσπάθεια μείωσης του κόστους σε επίπεδο υλικών συσκευασίας. Απλούστερες ετικέτες, πιο ελαφρές φιάλες και φθηνότεροι φελλοί, μαζί με τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, βοηθούν στη διαμόρφωση ελκυστικότερων τιμών, σε μια κατηγορία που μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική απάντηση του επώνυμου εμφιαλωμένου κρασιού απέναντι στο ανώνυμο χύμα.

Εντοπίσαμε περισσότερες από 50 ετικέτες κόκκινων ελληνικών κρασιών των οποίων η τιμή της φιάλης 0,75 lt στο ράφι δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε σε αυτές τις «ιδιωτικές ετικέτες» των σουπερμάρκετ, οι οποίες επίσης φαίνεται να πλησιάζουν τις 30. Μεγάλος επίσης είναι ο αριθμός των εκπροσώπων του παγκόσμιου αμπελώνα, από παλιές και νέες χώρες, που διαγκωνίζονται στην κατηγορία.

Για να δώσουμε μια, όσο γίνεται, ολοκληρωμένη εικόνα, αποφασίσαμε να οργανώσουμε τρεις χωριστές δοκιμές, μία για την κάθε ομάδα. Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα κρασιά των επώνυμων οινοπαραγωγών, από τα οποία δοκιμάσαμε 40 ετικέτες.

Μοναδικό κριτήριο για την ομαδοποίηση ήταν η τιμή και η σειρά της δοκιμής ήταν τυχαία, χωρίς να ληφθούν υπόψη η χρονιά ή η ποικιλιακή σύνθεση. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν όσα γράφουμε παραπάνω για την ποιότητα!

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ
Η σειρά παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.
Η τυφλή δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων της Genius In Gastronomy (www. geniusingastronomy.gr)
Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους παραγωγούς και δοκιμάστηκαν σε θερμοκρασία 18°C.
Μαζί μας δοκίμασε ο Αποστόλης Πλαχούρας, οινοχόος στο Funky Gourmet.
Ευχαριστούμε τον οινοχόο Χρήστο Σιώμο για τη βοήθειά του.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ 2011
Χαλκιδική ΠΓΕ
Ξινόμαυρο-Λημνιό
Παραγωγός: Ευ. Τσάνταλης ΑΕ

Xρώμα: Βαθυκόκκινο, αρκετά συμπαγές.
Αρωμα: Φρέσκα μαύρα φρούτα, απλώνονται σε γήινο φόντο, που θυμίζει βρεγμένη γη και μανιτάρι, δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη σύνθεση.
Γεύση: Στόμα απρόσμενα γεμάτο για την κατηγορία, με θέρμη και αισθητές τανίνες, που χαρίζουν όγκο, χωρίς να γίνονται δυσάρεστες. Μακρύ τελείωμα.

MOSAIC 2010
Πλαγιές Πάικου ΠΓΕ
Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα-Merlot-Cabernet Sauvignon
Παραγωγός: Κτήμα Χατζηβαρύτη

Xρώμα: Φωτεινό κόκκινο, με ελάχιστο μοβ.
Αρωμα: Λεπτή, αλλά εκφραστική μύτη, όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα. Στο βάθος περνάνε μνήμες βοτάνων και πιπεριού.
Γεύση: Μαλακό, ευχάριστο και ευκολόπιοτο, με διακριτικές τανίνες, καλό φρούτο και δροσερό τελείωμα. Το «μωσαϊκό» των τεσσάρων ποικιλιών αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχές.

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2009
Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος
Παραγωγός: Λαφαζάνης ΑΕ

Xρώμα: Σκούρο κόκκινο, με ελάχιστα ίχνη εξέλιξης.
Αρωμα: Μύτη πυκνή και αρκετά πολύπλοκη, με περάσματα φρούτων του δάσους και πιπεράτων μπαχαρικών, σε υπόστρωμα ξύλου, με μια ελαφριά φυτική νότα.
Γεύση: Μέσης πυκνότητας στο στόμα, ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα στις τανίνες, τη θέρμη και την οξύτητα. Ικανοποιητικό φρούτο και ελαφρά παρουσία βαρελιού.

ΝΑΟΥΣΑ ΟΠΑΠ 2007
Παραγωγός: Συνεταιρισμός Vaeni-Νάουσα

Xρώμα: Ανοιχτό κόκκινο, με ελαφρά ίχνη εξέλιξης.
Αρωμα: Μύτη που παραπέμπει ευθέως στο Ξινόμαυρο. Βιολέτα, κεράσι, μπαχαρικά και ντομάτα εναλλάσσονται ευχάριστα.
Γεύση: Η ποικιλία κάνει αισθητή την παρουσία της και στο στόμα. Τονισμένη, αλλά όχι δυσάρεστη, οξύτητα, καλή δομή, ευγενικά αιχμηρές τανίνες και επίμονο τελείωμα.

FARE 2008
Μεσσηνία ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινομεσσηνιακή ΑΕ

Xρώμα: Πορφυροκόκκινο βαθύ, μέσης έντασης.
Αρωμα: Εκφραστική και σχετικά εξελιγμένη σύνθεση, σε τόνους μαρμελάδας μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, μπαχαρικών και ξύλου.
Γεύση: Οι μαλακές τανίνες και το αλκοόλ δημιουργούν μια αίσθηση πλούτου και ισορροπίας, που υποστηρίζεται από αρκετό φρούτο. Καλή διάρκεια.

MERLOT – CABERNET 2010
Στερεά Ελλάδα ΠΓΕ
Παραγωγός: ΙΝΟ ΑΕ

Xρώμα: Λαμπερό κόκκινο, με πλούσιες μοβ ανταύγειες.
Αρωμα: Ζωηρά και φρέσκα αρώματα που θυμίζουν κεράσι και γλυκό βύσσινο.
Γεύση: Λεπτό στην πρώτη επαφή, με δροσερή οξύτητα και καλό φρούτο. Φτιαγμένο για να πίνεται εύκολα και ενδεχομένως σε… μεγάλες ποσότητες!

ΤΡΙΑ ΠΟΔΙΑ 2010
Χαλκιδική ΠΓΕ
Λημνιό-Merlot
Παραγωγός: Ευ. Τσάνταλης ΑΕ

Xρώμα: Λαμπερό κόκκινο, με λίγες βιολετί ανταύγειες.
Αρωμα: Η πολύ εκφραστική μύτη θυμίζει nouveau, με περάσματα πασχαλιάς, φράουλας και κερασιού.
Γεύση: Οι διακριτικές τανίνες, το φρούτο, η ελαφρώς ανεβασμένη οξύτητα και το καλό τελείωμα σε τόνους καραμέλας φρούτου, συνθέτουν ένα συμπαθέστατο σύνολο.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ 2010
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Αγιωργίτικο
Παραγωγός: Σεμέλη ΑΕ

Xρώμα: Πορφυροκόκκινο, με λίγο ιώδες.
Αρωμα: Ευχάριστα πικάντικη μύτη, με πράσινο πιπέρι και βότανα, ενώ τα κόκκινα φρούτα του δάσους να λειτουργούν ως υπόστρωμα.
Γεύση: Μεσαίου όγκου, με ήπιες αλλά αισθητές τανίνες, μετρημένη οξύτητα και μακριά επίγευση, μπορεί να λειτουργήσει εύκολα ως κρασί «για κάθε περίσταση».

ΠΡΟΡΩΓΟΣ
Επιτραπέζιος Οίνος
Παραγωγός: Λαφαζάνης ΑΕ

Xρώμα: Φωτεινό κόκκινο, με ιώδεις ανταύγειες.
Αρωμα: Νεανική, σχεδόν εκρηκτική μύτη, με ισχυρή παρουσία φρέσκων φρούτων, όπως το κεράσι και η φράουλα, και μια φευγαλέα φυτική νότα.
Γεύση: Και στο στόμα κυριαρχεί ο έντονα φρουτώδης χαρακτήρας, που συνδυάζεται με λεπτό σώμα και διακριτικές τανίνες. Επίγευση ευχάριστη, μέσης διάρκειας.

ATELIER 2010
Αχαΐα ΠΓΕ
Syrah-Cabernet Sauvignon
Παραγωγός: Cavino ΑΕ

Xρώμα: Σκούρο κόκκινο, μέσης πυκνότητας.
Αρωμα: Το βαρέλι κάνει αισθητή την παρουσία του, με νότες βανίλιας και καφέ, που παντρεύονται με τα ποικιλιακά αρώματα μπαχαρικών, κασίς, βοτάνων και γλυκόριζας.
Γεύση: Γεμάτο στην πρώτη επαφή, με σφιχτές τανίνες, που μόλις καλύπτονται από το φρούτο. Το ξύλο και τα μπαχαρικά επιμένουν μέχρι το μακρύ τελείωμα.