Υλοτόμοι στην Βραζιλία αιχμαλώτισαν και έκαψαν ζωντανό ένα οκτάχρονο κορίτσι, το οποίο ανήκε σε μία από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου, ως προειδοποίηση προς τους ιθαγενείς της περιοχής που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους, αναφέρει μία ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας.

Οπως δήλωσε ο Λουίς Κάρλος Γκουαζαζάρας, αρχηγός γειτονικής φυλής, στην ιστοσελίδα Terra, μέλη της κοινότητάς του υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στον φόνο. «Ηταν από άλλη φυλή – ζουν βαθιά μέσα στη ζούγκλα και δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που το κορίτσι έβλεπε λευκούς άνδρες. Τους ακούγαμε να γελούν καθώς την έκαιγαν ζωντανή», είπε για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το οκτάχρονο κορίτσι, απομακρύνθηκε από το χωριό του για να παίξει, με αποτέλεσμα να το ανακαλύψουν οι υλοτόμοι, οι οποίοι το έδεσαν σε ένα δέντρο και το πυρπόλησαν. Το παιδί ανήκε στη φυλή των Γκουαζά – Αουά, η οποία αποτελείται από περίπου 60 ανθρώπους που ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες, απομονωμένοι από τον σύγχρονο κόσμο στην βορειοανατολική επαρχία Μαρανιάο.

Οπως αναφέρεται, η δολοφονία έλαβε χώρα το περασμένο φθινόπωρο. Το Ιθαγενές Ιεραποστολικό Συμβούλιο (CIMI), μία καθολική οργάνωση για την προστασία των αυτοχθόνων φυλών, είπε ότι είδε υλικό με την καμένη σωρό του παιδιού. «Αναζητάμε περισσότερες πληροφορίες πριν παραπέμψουμε την υπόθεση στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ήδη στην κατοχή μας, ένα παιδί κάηκε ζωντανό από υλοτόμους, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στο καταφύγιο των ιθαγενών» ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου της Βραζιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ερευνά τις αναφορές. Το τελευταίο διάστημα η φυλή των Αουά δέχθηκε επανειλημμένως απειλές από υλοτόμους, οι οποίοι θέλουν να τους απομακρύνουν από τη γη τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν την περιοχή. Παρά τους νόμους για την προστασία των αυτοχθόνων φυλών, εκτιμάται ότι πάνω από το 30% της γης τους έχει καταστραφεί από την αποψίλωση. Σύμφωνα με στοιχεί του CIMI το διάστημα 2003 – 2010 στη Βραζιλία, δολοφονήθηκαν 452 ιθαγενείς.