Πράκτορες

Ο Πέτρος Μακρής -Στάικος δεν ανήκει στην academia των ιστορικών. Αλλά οι ιστορικές έρευνές του έχουν την επιστηµονική ποιότητα (έρευνα, τεκµηρίωση κτλ.) και επιπλέον διαθέτουν αφηγηµατική δύναµη. Ως προς το τελευταίο, ο Μακρής -Στάικος είναι φανερό ότι πιστεύει πως η Ιστορία είναι αφήγηση. Πριν από 11 χρόνια η βιογραφία του για τον Κίτσο Μαλτέζο, τον νεαρό αθηναίο αστό, απόγονο του στρατηγού Μακρυγιάννη, µέλος της ΟΚΝΕ, που δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του, ταρακούνησε τα λιµνάζοντα ύδατα των βεβαιοτήτων µας για την Κατοχή και την Αντίσταση, δίνοντάς µας επιπλέον µια τοιχογραφία της κοινωνικής ιστορίας της λεγόµενης Γενιάς του ’40.

Πράκτορες | tovima.gr

Ο Πέτρος Μακρής -Στάικος δεν ανήκει στην academia των ιστορικών. Αλλά οι ιστορικές έρευνές του έχουν την επιστηµονική ποιότητα (έρευνα, τεκµηρίωση κτλ.) και επιπλέον διαθέτουν αφηγηµατική δύναµη.

Ως προς το τελευταίο, ο Μακρής -Στάικος είναι φανερό ότι πιστεύει πως η Ιστορία είναι αφήγηση.

Πριν από 11 χρόνια η βιογραφία του για τον Κίτσο Μαλτέζο, τον νεαρό αθηναίο αστό, απόγονο του στρατηγού Μακρυγιάννη, µέλος της ΟΚΝΕ, που δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του, ταρακούνησε τα λιµνάζοντα ύδατα των βεβαιοτήτων µας για την Κατοχή και την Αντίσταση, δίνοντάς µας επιπλέον µια τοιχογραφία της κοινωνικής ιστορίας της λεγόµενης Γενιάς του ’40. Ακολούθησε η έκδοση, σε µετάφραση και επιµέλεια δική του, της απόρρητης έκθεσης του ταγµατάρχη Ντέιβιντ Γουάλας για τη «βρετανική πολιτική και τα αντιστασιακά κινήµατα στην Ελλάδα» (1943). Η έκδοση αυτή προκάλεσε µια µικρή ή και µεγάλη αναταραχή µεταξύ ιστορικών, που µολονότι είχε ως αντικείµενο την τεκµηρίωση του κειµένου, τα πραγµατικά αίτια ήταν οι ιδεολογικές θέσεις των παρεµβαινόντων. Και τώρα µια µείζων βιογραφία, Ο Αγγλος Πρόξενος, Ο υποπλοίαρχος Nοel C. Rees και οι βρετανικές µυστικές υπηρεσίες, Ελλάδα – Μέση Ανατολή, 1939-1944 (εκδόσεις Ωκεανίδα), όπου παρουσιάζεται µια µυθική µορφή της Intelligence Service στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Νόελ Ρις, µέσα από εξαντλητική αρχειακή τεκµηρίωση αλλά και µαρτυρίες. Ο συγγραφέας παρουσιάζει το πώς ο Ρις οργάνωσε την κατασκοπία σε βάρος του γερµανικού Αξονα στην Ελλάδα και στο Αιγαίο και µας δίνει όλο το πλέγµα προσώπων, σχέσεων και οργανώσεων της εποχής. Και καθώς κινείται σε αχαρτογράφητα ως τώρα πεδία, είναι σίγουρο ότι κλονίζει ένα οικοδόµηµα, σαθρό έτσι κι αλλιώς, που στηριζόταν στους πασάλους της ιστορικής άγνοιας (των τεκµηρίων), των προκαταλήψεων, των µύθων, των παραδεδεγµένων ή επιβεβληµένων ιδεών, αλλά και ενός σηµερινού παιχνιδιού εξουσίας στο πεδίο της πανεπιστηµιακής ιστορικής έρευνας για την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εµφύλιο. Στο φόντο αυτής της βιογραφίας υπάρχει βεβαίως και η κοινωνική ιστορία της εποχής, αλλά και το «πορτρέτο» της οικογενείας Ρις, ένας φραγκολεβαντίνικος κόσµος της Σµύρνης που έζησε και στην Ελλάδα και πρωταγωνίστησε για µεγάλο διάστηµα στην οικονοµική και κοινωνική ζωή της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk