Μέσα στο κλίμα γενικής κατήφειας και αβεβαιότητας η ελληνική μόδα προσπαθεί να μεταδώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Η 10η Athens Xclusive Designers Week (αντίπαλον δέος της Athens FashionWeek) ξεκίνησε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής (Συγγρού 103-105).

Φέτος, η διοργάνωση έχει ως επίκεντρο την υποστήριξη της ελληνικής μόδας και των Ελλήνων σχεδιαστών περισσότερο από ποτέ, με μήνυμα «Keep Greek Fashion in Your Hearts».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αυτή τη σεζόν παρουσιάζει για πρώτη φορά αποκλειστικά Έλληνες σχεδιαστές που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι και στον Καναδά.

Επιπλέον, στην έκθεση «Fashion in the Works» της 10ης AXDW, δεσπόζουν τα σκίτσα μερικών από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές, μεταξύ των οποίων η Loukia, ο Erotokritos, οι Deux Hommes, οι Mi-Ro, η Thes Tzivelli, η Celia D.

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης παρουσίασαν τις συλλογές τους ο Αντώνης Σπάθας, με το label jeans, ο ρομαντικός Miltos, που μας ταξίδεψε με τη συλλογή του στη θηλυκότητα του μεσαίωνα, ο Tasos Sofroniou με την πρώτη συλλογή της ανδρικής σειρά «Conquistador», ο Stelios Koudounaris αλλά και ο διεθνούς φήμης Erotokritos, που ήρθε από το Παρίσι αποκλειστικά για να παρουσιάσει τη συλλογή του στη 10η AXDW.

Αποκορύφωμα της Κυριακής -δεύτερης ημέρας των επιδείξεων- ήταν η απονομή των «New Designers Awards by Buldoza».

Nικητές του φετινού θεσμού αναδείχθηκαν οι: Konstantinos Mitrovgenis, Lila Nova και Zina Glou. Μεταξύ των όσων παρουσίασαν τις συλλογές τους την Δευτέρα -τρίτη μέρα των επιδείξεων- ήταν η Ritta Attalla, Celebrity Skin, Stephan Karas, Ourania Kay, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άλλη διοργάνωση για την ελληνική μόδα, η 14η Ελληνική Εβδομάδα Μόδα Athens Fashion Week εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26 Oκτωβρίου 2011 (ώρα 8 μ.μ.) στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, Γκάζι) παρουσία του Δήμαρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη.