Ως η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων εκλαμβάνεται το αποψινό ντέρμπι (ΟΑΚΑ, 20.30) ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Από τη μία οι γηπεδούχοι που ταλανίζονται από δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα (λόγω της α-μετοχικότητας των ιδιοκτητών της ΠΑΕ) και από την άλλη οι φιλοξενούμενοι που σφύζουν από διοικητική υγεία και έχουν στην κεφαλή της πυραμίδας τους έναν χρηματοδότη ο οποίος δεν διστάζει να ξοδεύει μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να δει κάτι σπουδαίο και στην Ευρώπη.

Οι απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες παίκτες της ΑΕΚ, απέναντι στους πληρωμένους μέχρι το τελευταίο ευρώ (και με έξτρα πριμ 200.000 ευρώ στις τσέπες τους για τη νίκη επί του ΠΑΟΚ!) ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Η ελλειμματική εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια σε ποδοσφαιρική ποιότητα ΑΕΚ απέναντι στους πρωτοκλασάτους και πολυδιαφημισμένους σταρ του Ολυμπιακού.

Δεν παύει ωστόσο να πρόκειται για ένα ντέρμπι. Και σε αυτά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, όπως το πάθος, η ψυχολογία, η διάθεση το πόσο πολύ θέλει τη νίκη η κάθε πλευρά. Το Βήμα Online επιχειρεί να προσεγγίσει το μεγάλο αποψινό ντέρμπι από την αμιγώς ποδοσφαιρική σκοπιά του, αναζητώντας τους δυνατούς και τους αδύναμους κρίκους των δύο μονομάχων. Ιδού που καταλήξαμε (ξεκινώντας λόγω έδρας από την ΑΕΚ):

ΑΕΚ – δυνατοί κρίκοι

Η παρουσία του Φαμπιάν Βάργκας στη μεσαία γραμμή έχει βοηθήσει σε καλύτερη ανασταλτική λειτουργία αλλά και στην πιο σίγουρη κυκλοφορία της μπάλας. Είναι ένας ποδοσφαιριστής με ισχυρή προσωπικότητα, παραστάσεις από μεγάλες ομάδες και σπουδαία πρωταθλήματα και πάνω από όλα βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική και αγωνιστική κατάσταση.

Η διαθεσιμότητα όλων των ποιοτικών ποδοσφαιριστών που διαθέτει το κιτρινόμαυρο ρόστερ. Ο κ. Κωστένογλου συμπεριέλαβε στην αποστολή της ομάδας 21 παίκτες ενώ για πρώτη φορά εφέτος δεν προκύπτει απουσία λόγω τραυματισμού ή τιμωρίας!

Η καλή παράδοση (και οι ικανότητες ασφαλώς) του 27χρονου τερματοφύλακα Γιάννη Αραμπατζή ο οποίος στα δύο ντέρμπι που αγωνίστηκε ως βασικός απέναντι στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις. Η ΑΕΚ έφυγε νικήτρια από το γήπεδο και τις δύο φορές! Τρεις νίκες σε τρεις αγώνες μετράει εξάλλου ο Νίκος Καράμπελας ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο ή εκτός αποστολής τις φορές που η Ενωση ηττήθηκε από τους Ερυθρόλευκους!

Η παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου στο αρχικό σχήμα. Αν και ως σήμερα ο 36χρονος επιθετικός παρουσιάζεται σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση, δεν παύει να είναι ο ποδοσφαιριστής του υπάρχοντος ρόστερ με τα περισσότερα γκολ εναντίον του Ολυμπιακού (6 τον αριθμό στην καριέρα του με όλες Καλαμάτα, ΠΑΟ και ΑΕΚ).

ΑΕΚ – αδύναμοι κρίκοι

Ο εκτός κλίματος Εϊντούρ Γκουντγιόνσεν, ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά, όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει την ΑΕΚ ουσιαστικά. Ενδεχομένως και λόγω της χρησιμοποίησης του σε ρόλους που δεν του ταιριάζουν (κυρίως ως αριστερός χαφ-εξτρέμ). Σήμερα πάντως ο ισλανδός σταρ της Ενωσης αναμένεται να αγωνιστεί πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Η ΑΕΚ κατάφερε να μην δεχθεί γκολ μόλις στα 3 από τα 8 επίσημα ματς που έχει δώσει εφέτος εμφανίζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημά της (κυρίως) στις μη λειτουργικές συνεργασίες των τεσσάρων αμυντικών της. Ηταν πολλά επίσης τα αβίαστα προσωπικά λάθη που στοίχισαν αρκετά γκολ σε προηγούμενους αγώνες.

Η δυσκολία στη δημιουργία ευκαιριών. Με εξαίρεση το ματς πρωταθλήματος με την Ξάνθη στον οποίο σκόραρε τέσσερις φορές, η ΑΕΚ δυσκολεύεται πολύ να «πατήσει» στην αντίπαλη περιοχή και αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα επειδή δεν παρουσιάζει αυτοματισμούς όταν επιχειρεί να αναπτυχθεί. Η εικόνα άλλαξε προς το καλύτερο στους αγώνες που έλαβε μέρος ο Ρότζερ Γκερέιρο, ο οποίος σήμερα όμως δεν υπολογίζεται για την αρχική ενδεκάδα.

Ολυμπιακός – δυνατοί κρίκοι

Υπερτερεί σε όλες τις γραμμές έναντι της αποψινής αντιπάλου του. Σε κάθε μία από αυτές υπάρχουν περισσότεροι από ένας ποδοσφαιριστές με πολύ ισχυρή προσωπικότητα (π.χ. Μέλμπεργκ και Α. Παπαδόπουλος στην άμυνα, Ιμπαγάσα και Φουστέρ στη μεσαία γραμμή, Μιραλάς και Τζιμπούρ στην επίθεση) και ικανότητες να φέρνουν το παιχνίδι στα μέτρα τους.

Πρόκειται για ομάδα η οποία απειλεί τον αντίπαλο εξίσου καλά τόσο από τον κάθετο άξονα, όσο και από τις πτέρυγες. Απέναντι στον Ολυμπιακό δεν μπορείς να πεις ότι «κλείνω τα άκρα και τον περιορίζω» διότι θα βρει τρόπο να «χτυπήσει» στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Αυτή η ποικιλία στο παιχνίδι του θα βάλει την ΑΕΚ σε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς όσο διαβασμένη κι αν παρουσιαστεί, αυτό ενδεχομένως να μην αποδειχθεί αρκετό. Η παραμικρή αδράνεια μπορεί να κοστίσει…

Ξέρει να επιβάλει το ρυθμό του και να βάζει τον αντίπαλο σε διαδικασία πανικού αποτρέποντας τον από λογικές επιθετικές βλέψεις. Οι περισσότεροι βασικοί παίκτες του (με εξέχουσα μορφή τον αργεντινό πλέι μέικερ Ιμπαγάσα) διαθέτουν από καλή ως εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και αυτό τους επιτρέπει να κυκλοφορούν τη μπάλα γρήγορα, με ακρίβεια και κυρίως όχι προβλέψιμα.

Διαθέτει πολλές ικανές λύσεις στον πάγκο. Παίκτες όπως οι Αμπντούν, Μόνχε, Φετφατζίδης, Πάντελιτς (κ.α.) θα ήταν βασικοί στην ΑΕΚ. Στον Ολυμπιακό απλώς δεν χωρούν στο αρχικό σχήμα αλλά ερχόμενοι από τον πάγκο μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές τους.

Ολυμπιακός – αδύναμοι κρίκοι

Η απουσία του φορμαρισμένου Βασίλη Τοροσίδη (με παράδοση εξαιρετικών αγώνων απέναντι στην ΑΕΚ) και η ανετοιμότητα του Γιάννη Μανιάτη (έμεινε επίσης εκτός αποστολής) δημιουργούν ένα ερωτηματικό για το πως αν οι Ερυθρόλευκοι θα παρουσιαστούν ευάλωτοι στο δεξιό άκρο της άμυνας στο οποίο λογικά θα αγωνιστεί ο γάλλος αμυντικός μέσος Φρανσουά Μοδέστο.

Σε κάποια ματς (κυρίως στα Ευρωπαϊκά αλλά και απέναντι στον Εργοτέλη) παρατηρήθηκαν αργές επιστροφές όταν οι Ερυθρόλευκοι έχαναν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ή κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Εδειξαν ευάλωτοι σε γρήγορες αντεπιθέσεις, ωστόσο απέναντί τους σήμερα δεν θα βρουν μια ιδιαίτερη γρήγορη ομάδα και αυτή η αδυναμία ίσως να μην φανεί όσο σε άλλους αγώνες.

Ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας Φράνκο Κοστάντσο παίζει τη… θέση του στο αποψινό ματς καθώς προέρχεται από σωρεία προβληματικών εμφανίσεων και λαθών που κόστισαν γκολ στην ομάδα του. Θα έχει λοιπόν ένα επιπρόσθετο άγχος, το οποίος πάντως σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί ευεργετικά για ορισμένους ποδοσφαιριστές.

Οι αποστολές των δύο ομάδων

ΑΕΚ: Αραμπατζής, Μοσχονάς, Γεωργέας, Κοντοές, Δέλλας, Κάλα, Μανωλάς, Καράμπελας, Λαγός, Μάκος, Βάργκας, Γκέντσογλου, Καφές, Γκερέιρο, Χοσέ Κάρλος, Λεονάρντο, Μπερνς, Σιαλμάς, Γκούντγιονσεν, Λυμπερόπουλος, Μπέλεκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κοστάντσο, Μέγερι, Μοδέστο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μακούν, Ιμπαγάσα, Αμπντούν, Φετφατζίδης, Φουστέρ, Μόνχε, Πάντελιτς, Μιραλάς, Τζιμπούρ και Χαβίτο.