Σύμφωνα με τη μυθολογία, καθώς ο Ποσειδώνας κυνηγούσε τον γίγαντα Πολυβώτη στην Κω, κάρφωσε έναν βράχο με την τρίαινά του και τον εκσφενδόνισε καταπλακώνοντάς τον.

Ετσι δημιουργήθηκε η Νίσυρος. Ο μαινόμενος γίγαντας μουγκρίζει και βρυχάται ως σήμερα και οι αναθυμιάσεις του ηφαιστείου, λένε, δεν είναι άλλες από τις αναπνοές του.

«Αγνωστος» προορισμός στον δωδεκανησιακό χάρτη, αλώθηκε από πειρατές, κατακτήθηκε από ιππότες, υποτάχθηκε στους Τούρκους και σήμερα «κερδίζει» τον επισκέπτη προσφέροντας αληθινή «φιλοξενία».

Στο τοπίο κυριαρχούν πλινθόκτιστες πεζούλες, που χωρίζουν το γόνιμο ηφαιστειογενές έδαφος σε παραδοσιακές «τάβλες» με αγέρωχα ελαιόδεντρα, φορτωμένες αμυγδαλιές και πλούσιες φτέρες.

Στους γραφικούς ορεινούς οικισμούς με τα ασβεστωμένα σπίτια, φλογεροί ήλιοι και άγριες αγκινάρες ξεπηδούν μέσα από ερημωμένες αυλές και ξεχασμένα βυζαντινά ξωκλήσια, μια αληθινή πανδαισία χρωμάτων.

Ανηφορίστε το λιθόστρωτο καλντερίμι του παραδοσιακού, μισοερειπωμένου χωριού Εμπορειός με τα παλιά αρχοντόσπιτα χτισμένα στη στεφάνη του ηφαιστείου και επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών και το κάστρο της Παντονίκης.

Τι να δείτε

Πάνω από το Μανδράκι δεσπόζει το Παλαιόκαστρο, η ακρόπολη της αρχαίας Νισύρου. Το επιβλητικό οχυρό με τα κυκλώπεια τείχη και τους δωρικούς κίονες σώζεται από την κλασική αρχαιότητα.

Σκαρφαλωμένο στον βράχο, πάνω από το λιμάνι, βρίσκεται το ιπποτικό κάστρο του 14ου αιώνα που «εσωκλείει» το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής.

Κατηφορίστε τα μονοπάτια του ενεργού ηφαιστείου και θαυμάστε την εντυπωσιακή καλντέρα. Λόφοι από ηφαιστειακή λάβα, στάχτη και κρατήρες συνθέτουν ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Περιηγηθείτε στον μεγαλύτερο κρατήρα, τον Στέφανο, όπου η γη κοχλάζει, αναδίδοντας ατμίδες και την έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά του θείου.

Με θερμές πηγές να αναβλύζουν σε πολλά μέρη του νησιού, η Νίσυρος είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της. Ξεχωρίζουν τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια ανακαινίζονται.

Αμφιθεατρικά χτισμένα, ψηλά στο χείλος του ηφαιστείου, τα Νικιά, από τα ομορφότερα ορεινά χωριά των Δωδεκανήσων, ατενίζουν την αντικριστή Τήλο. Παραδοσιακά καλντερίμια «στροβιλίζονται» γύρω από ασβεστωμένα σπιτάκια με κεραμίδια και πορτοπαράθυρα «ντυμένα» στα μπλε και στα πράσινα.

Στην πλατεία Πόρτα, με το χαρακτηριστικό βοτσαλωτό μωσαϊκό στις αποχρώσεις της γκρίζας λάβας, επισκεφτείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στις ρίζες του βουνού, το παλιό, ερειπωμένο λιμανάκι Αυλάκι, με το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, προσφέρεται για δροσερές βουτιές από την προβλήτα του.

Η πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι, το Μανδράκι, απλώνεται στους πρόποδες του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Τα στριφογυριστά, μεσαιωνικά πλακόστρωτα δρομάκια περνούν μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου και την ξακουστή πλατεία της Ηλικιωμένης.

Καθήστε σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τον σκιερό φίκο και δοκιμάστε ντόπιες σπεσιαλιτέ, σουμάδα και σακουλιαστή (ντόπιο τυρί).


Πού να μείνετε

Πρόσφατα ανακαινισμένο, το ξενοδοχείο Πορφυρίς (www.porfyris-nisyros.com, τηλ. 22420 31376) αγναντεύει από ψηλά το Μανδράκι. Χτισμένο σύμφωνα με τη δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική παράδοση, σε ένα ήσυχο καταπράσινο λοφάκι, μια ανάσα από τη γραφική πλατεία της Ηλικιωμένης, είναι η τέλεια επιλογή διαμονής.

Τα Λιοτρίδια (τηλ. 22420 31580), στο Μανδράκι, πολυτελής, παραδοσιακός ξενώνας πάνω στη θάλασσα, στεγάζουν το αυθεντικό, νησιώτικο αναπαλαιωμένο λιοτρίβι και προσφέρουν φιλοξενία στις λιγοστές ξύλινες «μονές» τους. Ενα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.


Πού να φάτε

Για φρέσκο ψάρι, στο λιμανάκι των Πάλων, επιλέξτε το εστιατόριο της Αστραδενής (τηλ. 22420 31294).

Το Μπαλκόνι του Εμπορειού (τηλ. 22420 31413), γαντζωμένο στην άκρη της καλντέρας, με θέα που σου κόβει την ανάσα, υπόσχεται νόστιμη κουζίνα από τα χέρια της Κατίνας. Πιτιά (ρεβιθοκεφτέδες), ντόπιο κρέας και σαλάτα με καππαρόφυλλα είναι μερικά από τα must πιάτα.

Στην πλατεία των Νικιών καθήστε σε ένα από τα μπλε τραπεζάκια του παραδοσιακού καφενείου η Πλατεία (τηλ. 22420 31294) και δοκιμάστε γευστικούς μεζέδες.

Μακρύ το ταξίδι για τη Νίσυρο, αλλά αξίζει τον κόπο. Με συμβατικό πλοίο από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 14 ώρες. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς και με την Κω, τη Ρόδο και την Κάλυμνο.

Εδώ και 100 χρόνια η παράδοση «προστάζει» εννιαήμερη γιορτή στο μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής, από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου, με φαγητό, χορό και τραγούδι.

Το σούρουπο στο Μανδράκι «κρατήστε» θέση στα παραλιακά καφενεία, πλάι στον χαρακτηριστικό πέτρινο ανεμόμυλο, και απολαύστε το ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα να βάφει στα κόκκινα το Αιγαίο.

Κολυμπήστε στην αμμουδιά των Πάλων, στις βοτσαλωτές Λιές και στην όμορφη Παχιά Αμμο έπειτα από 20λεπτη διαδρομή σε μονοπάτι. Με καΐκι μπορείτε να επισκεφτείτε τη γνωστή για την εξόρυξη ελαφρόπετρας νήσο Γυαλί, με τις ατελείωτες λευκές αμμουδιές της και τα κρυστάλλινα νερά.