Τα κόμματα

Μετά από αρκετές εβδομάδες που οι συσχετισμοί στο κομματικό buzz κρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί, ενδιαφέρον παρουσίασε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφτασε αισίως το 11%, χάρη στις κόντρες του αρχηγού του με το ΠαΣοΚ με αντικείμενο τον προπηλακισμό πολιτικών και τις συζητήσεις που αυτές πυροδότησαν. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν από -2% στο buzz, διατηρώντας σταθερή τη μεταξύ τους σχέση.

Στο ΠαΣοΚ, που κατέκτησε το 53% του αριθμού αναφορών, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομία και οι πρώτες κουβέντες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας – αυτή τη φορά από το στόμα του Υπουργού Οικονομικών αλλά και του Πρωθυπουργού. Στη Νέα Δημοκρατία που έφτασε το 23% του buzz ξεχώρισαν τα θέματα της οικονομίας, στα οποία δικαίως επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά η αντιπολιτευτική τακτική της. Σταθερή ήταν η θέση του ΛΑΟΣ και αυτήν την εβδομάδα, ενώ το ΚΚΕ έπεσε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, συνεχίζοντας μια σταθερά -αλλά ελαφρά- πτωτική πορεία.

Τα πρόσωπα

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου δεν έφερε αλλαγές στο buzz των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κρατούν μάλλον αναλλοίωτες τις θέσεις τους, με μόνη μετακίνηση στο ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα που συνεχίζει να ανεβαίνει επί δεκαπενθήμερο. Είναι πλέον σαφές πως σε κάθε διαξιφισμό, προπηλακισμό ή εν γένει ταραχή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πάνω του, είτε ως κατηγορούμενος είτε ως κατήγορος.

Μακράν πέραν των υπόλοιπων, ο Πρωθυπουργός παραμένει πρωτοπόρος στο buzz, με ένα ποσοστό που περιστρέφεται σταθερά γύρω από το 70% – αν και επαναλαμβάνω πως μεγάλο μέρος του δεν αφορά θετικές για εκείνον ειδήσεις. Εκτός των αρχηγών, τα ποσοστά ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα που κυριάρχησαν είναι πιο ισορροπημένα από κάθε άλλη φορά.

Πρώτος παραμένει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με 30%, χάρη στις ρυθμίσεις που εισάγει από τη νέα του θέση, αλλά και την κριτική που εξακολουθεί να υφίσταται για τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακολουθεί ο Χρήστος Παπουτσής με 20%, ο οποίος «χρωστά» την ιντερνετική του άνοδο στις δηλώσεις του για την καταδίκη της αστυνομικής βίας, στη διακωμώδηση της δήλωσής του για απειλές κατά της οικογένειάς του, αλλά και στις φήμες για τα ληγμένα και επικίνδυνα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες αθηναϊκές ταραχές με δική του εντολή. Μία μόλις μονάδα χαμηλότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισοβαθμεί στο 19% με την Άννα Διαμαντοπούλου. Αν και οι δύο έχουν να διαχειριστούν καυτά θερινά χαρτοφυλάκια, τη μεγαλύτερη δυσκολία έχει σαφώς μπροστά του ο «Μπένυ», καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας κάνει τα θέματα της παιδείας –τόσο το νέο νόμο-πλαίσιο όσο και τα ανεβοκατεβάσματα των βάσεων – να μοιάζουν σχετικά ανώδυνα.

Τέλος, το ποσοστό 12% του Γιάννη Ραγκούση οφείλεται στην απελευθέρωση των ταξί, που άρχισε να παίζει δυναμικά στα social media μετά τη σχετική απεργία, αλλά και στη διαφαινόμενη κόντρα του με τον προκάτοχό του Δημήτρη Ρέππα σε θέματα στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών. Από τη Νέα Δημοκρατία, ο μόνος που ξεχώρισε, αν και με μικρό ποσοστό στο σύνολο του buzz, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για τις αντιδράσεις του στη ΔΑΚΕ όσο και για την άκρως απόφασή του να παραιτηθεί από ορισμένα βουλευτικά προνόμια.

Τα θέματα

Τα οικονομικά θέματα κυριάρχησαν για άλλη μια φορά, καθώς οι αναφορές στην οικονομία και στα νέα μέτρα έφτασαν το 41%. Ενδιαφέρουσα προσθήκη στην οικονομική θεματολογία ήταν η σύνδεση της ελληνικής κρίσης με τη διεθνή κατάσταση και την εξάπλωση του ενδεχομένου κατάρρευσης στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οικονομικής φύσης ήταν και το δεύτερο θέμα ενδιαφέροντος, η φημολογία για επικείμενη χρεοκοπία, η οποία έφτασε το 23% σε buzz, με ποιοτική αλλαγή το ότι συμπεριλήφθηκε στις συζητήσεις των επιτετραμένων να διαχειριστούν τις εθνικές οικονομικές δυσκολίες.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι πολλές συζητήσεις για την αστυνομία, με αφορμή τα κρούσματα βίας στα γεγονότα της εβδομάδας του μεσοπρόθεσμου αλλά και τον κίνδυνο που εγκυμόνησε για τους πολίτες η χρήση δακρυγόνων. Τελευταία ανάμεσα στα βασικά θέματα της εβδομάδας η Παιδεία – όχι επειδή οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν ενδιαφέρον, αλλά γιατί για άλλη μια φορά ο δημόσιος διάλογος εστιάζεται σε αναδρομικούς χειρισμούς αντί για στρατηγικές αλλαγές.

Τιτιβίσματα:

Angie8Gold: Οι κροίσοι δεν νιώθουν κρίση.

Karpetopoulos: η κρίση χρειάζεται σωστή κρίση.

Urfurslaag: Οι Σομαλοί πειρατές είναι 12χρονα προσκοπάκια μπροστά στον Γκριζογέννη Ch_Papoutsis τον τρόμο του Αιγαίου #yo_ho_ho #kai_ena_mpoukali_roumi

nikan_gr: Παπακωνσταντίνου revisited: Φοβάμ’ όλ’ αυτά που ποστάρουν για μένα, χωρίς εμένα 🙂

niemandsrose: Και να κλείσουν παράλληλα τα επαγγέλματα του Παπουτσή, του Πεταλωτή, του Σαμαρά και του Πρωτόπαπα.

Gay Super Hero: Στην κρίση δεν είμαστε όλοι ίσοι.

Kartesios: Όλοι θα μάθουμε γερμανικά. Εντολή Διαμαντοπούλου. Εγώ τελειώνω τώρα το A. Είμαι στο Achtung – Achtung!

Fofe_: Η κρίση ενώνει τους ΕΛΛΗΝΕΣ, τους ξένους και τους … ΠΥΞ ΛΑΞ!!! #ti_na_kano_I_Need_the_money_honey

mikrosalexis: Ο #kaminis θα αντικαταστήσει τα ΜΑΤ με τους #atenistas. lol.

epistimon: αγαπητέ θεέ μου πήρες τον αγαπημένο μου τραγουδιστή moore + τον αγαπημένο μου ηθοποιό Βέγγο … ήθελα να σου πω ότι ο αγαπημένος μου πολιτικός είναι ο Παπανδρέου …

FragileAlex: Μα πως τα κατάφεραν εκεί στη Κύπρο; Τόση καταστροφή χωρίς ΜΑΤ, κουκουλοφόρους και μπαχαλάκηδες; Τς τς τς!

stefanos_Rose: Το πάρτι που πήγα χθες ήταν τόσο κακό, που πήρα μόνος μου την αστυνομία να ‘ρθει να κλείσει τη μουσική.

Tzilianos: Είδα στον ύπνο μου ότι τα ΜΑΤ ήταν στην πραγματικότητα αγανακτισμένοι με στολή ΜΑΤ που έκανα προβοκάτσια για να κατηγορήσουν τα ΜΑΤ

kakomyrios: Η Wall Street Journal επευφημεί τον Σαμαρά. Όπως πριν δυο χρόνια τον ΓΑΠ. Όταν αρχίσει να επευφημεί τον Καρατζαφύρερ να αρχίσω να ανησυχώ;

nargyris: Έτσι όπως πάει η κατάσταση πάντως, δεν θα διώξουν τα ΜΑΤ τις σκηνές από το Σύνταγμα, αλλά η δίωξη ναρκωτικών.

elizaK_: Τα Ματάκια , είναι τα νεοεισερχόμενα στα ΜΑΤ ;

TheGeorgeP: τώρα οι αγανακτισμένοι θα κυνηγάνε τους βουλευτές και οι βουλευτές τον @kmitsotakis

cocodinos: Έγραψε και μια εφημερίδα (WSJ) κάτι καλό για τον Σαμαρά και πωρώθηκαν στην ΝΔ. Στις άλλες 600 που τον μουντζώνουν διεθνώς δεν έχουν συνδρομή;

NasosC: Φήμες ότι το Α στο Γ.Α.Π. δεν σημαίνει Αντρέας θεωρούνται κακεντρεχείς! #pasok_RIP

alxarch: Είναι κρίμα που δεν έχουμε πολλούς μετανάστες από το Λάος. Θα ήθελα ν δω μπουλούκο Πλεύρη ή μπουμπούκο Άδωνι να βρίζουν τους ψηφοφόρους τους.

bvlahos: Τέλος για σήμερα! Περιμένω τον καύσωνα αύριο, να ρίξω την ευθύνη στον Τσίπρα! Καληνύχτες!

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το e-track –μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.