Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει απόψε το βράδυ στον αμερικανικό λαό για το σχέδιο του απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει τη στρατηγική που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2009 σχετικά με τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ομπάμα θα επικεντρωθεί στην πρώτη φάση της απόσυρσης, η οποία θα αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει μερικά χρόνια, με στόχο τη μεταβίβαση του ελέγχου στις αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας το 2014.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε τον αριθμό των στρατιωτών που θα αποσυρθούν και πόσο γρήγορα θέλει να αποσυρθούν και ξεκαθάρισε ότι οι προβλέψεις που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης αποτελούν απλώς «εικασίες».

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας φέρονται να δηλώνουν ότι η απόσυρση που θα ανακοινωθεί σήμερα θα αφορά συνολικά 10.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος της χρονιάς – 5.000 άμεσα και άλλοι 5.000 στη συνέχεια.

Περίπου 100.000 αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούν σήμερα στο Αφγανιστάν. Από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ τονίζεται ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο την κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο Αφγανιστάν, και τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός έχει πλέον «κουραστεί από έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει μία δεκαετία».