Με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου Πελάγους και της Νότιας Κρήτης, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό περιλαμβάνεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία ετέθη και επισήμως την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η πρόσκληση συνοδεύεται από χάρτη, που περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από βόρεια – βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Αγιο Νικόλαο.
Στόχος η παραχώρηση περιοχών για έρευνα εντός του 2012

Την πρόσκληση υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αναλάβει τη δημιουργία του εθνικού φορέα ερευνών για υδρογονάνθρακες και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που επί χρόνια παρέμενε ανενεργό.

Τα βασικά σημεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος

1. Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών και την προώθηση αλλά και πώληση των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις αναφερόμενες περιοχές.
2. Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές, να αξιολογήσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα, να επιλέξουν νέους στόχους διάτρησης γεωτρήσεων αλλά και να απεικονίσουν και παρακολουθήσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
3. Με τη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση στοχεύει να αναδείξει τις γεωλογικές δομές και το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου μέσα στο 2012 να δρομολογηθεί διεθνής γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Τα επόμενα βήματα
Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες θα πωληθούν στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ηδη, εταιρείες όπως η νορβηγική Statoil έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται επίσης να «εμπλουτίσει» τον όγκο των δεδομένων για το ελληνικό υπέδαφος που θα διατεθούν στη διεθνή αγορά με τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν σε διάστημα 90 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής τους. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου 2011.

Σεισμικές έρευνες – Χάρτης