Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Δίας, πατέρας θεών και ανθρώπων, ερωτεύτηκε την ομορφότερη από τις κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα, την οδήγησε σε ένα έρημο νησί κοντά στην Αττική. Εκεί η νύμφη έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, τον Αιακό, ενώ το νησί πήρε το όνομα αλλά και τη λάμψη της. Ο Δίας μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους και έτσι γεννήθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νύμφη του Αργοσαρωνικού.

Επισκεφθείτε τη γραφική ψαραγορά με τα γευστικά ουζερί της, απολαύστε φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά από τα πλωτά της μανάβικα, αγοράστε τα ξακουστά φιστίκια Αιγίνης και αγναντέψτε τη θέα από τη βυζαντινή Παλαιοχώρα. Πεζή ή με κάποιο από τα παραδοσιακά αμαξάκια, περιπλανηθείτε στο λιμάνι και ανακαλύψτε τα όμορφα αρχοντικά, την εκκλησία της Παναγίας και τα γραφικά δρομάκια της Χώρας.

Τι να δείτε
Στο υψηλότερο όρος του νησιού, η λατρεία του Ελλανίου Διός ήταν αδιάλειπτη από τους Γεωμετρικούς Χρόνους ως το τέλος της αρχαιότητας. Στην κορυφή του βρίσκεται το ξωκλήσι της Ανάληψης. Από το ελληνιστικό ιερό σώζονται ένας τοίχος και μία πέτρινη, μνημειακή σκάλα στο πλάι του, ενώ διακρίνονται και τα θεμέλιά του. Η θέα από την κορυφή του πνιγμένου στις ελιές όρους προς τον Σαρωνικό είναι απλώς μαγευτική.

Ενα από τα αξιοσημείωτα παραδείγματα αναπαλαίωσης ιστορικού οικισμού είναι αυτό της Παχειάς Ράχης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα χωριά της περιοχής με πολυάριθμους κατοίκους και σχολείο, από όπου κατάγονταν και πολλοί αγωνιστές του 1821. Το χωριό έστεκε εγκαταλελειμμένο για πολλές δεκαετίες, με τα πέτρινα σπίτια του να χορταριάζουν και να ερημώνουν. Βρέθηκαν τότε κάποιοι πρωτοπόροι οραματιστές και σιγά σιγά άρχισαν να ανακαινίζουν τις κατοικίες, με αποτέλεσμα να ξαναδώσουν ζωή στο χωριό.

Από ξύλο, χαλκό και γύψο είναι τα περισσότερα εκθέματα στο μουσείο του κορυφαίου έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Το μουσείο-εργαστήρι φιλοξενείται στην πλατεία στα Πλακάκια, μόλις τρία χιλιόμετρα από το λιμάνι. Ενας από τους μεγαλύτερους εκπρόσωπους του μοντερνισμού, ο Καπράλος έζησε και εργάστηκε στην Αίγινα από το 1963 ως το 1993, ενώ έργα του κοσμούν μουσεία και συλλογές σε όλον τον κόσμο.




Στην πλαγιά απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται η Παλαιοχώρα. Η βυζαντινή καστροπολιτεία με τα ερειπωμένα εκκλησάκια του 10ου αιώνα είναι γνωστή και ως Μικρός Μυστράς. Αξιόλογες τοιχογραφίες σώζονται στα μισογκρεμισμένα εκκλησάκια, ερείπια σπιτιών, πηγάδια και στέρνες που κάποτε προμήθευαν τους κατοίκους με το πολύτιμο νερό. Ψηλά, το Κάστρο αγναντεύει προς την παραλία της Σουβάλας. Την άνοιξη, τα λιθόστρωτα μονοπάτια της μεσαιωνικής πρωτεύουσας καλύπτονται από ανθισμένα αγριολούλουδα.

Χωμένος στα πεύκα και με θέα στη θάλασσα, ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας, δωρικού ρυθμού, είναι χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Οταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, από εδώ μπορείτε να διακρίνετε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και την Ακρόπολη των Αθηνών. Οι τρεις αυτοί ναοί σχηματίζουν το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.

Πού να μείνετε

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκονται οι Fistikies (τηλ. 22970 23783), με επιπλωμένα διαμερίσματα-στούντιο 30 τ.μ. και πισίνα με υδρομασάζ, σε έναν πολύ όμορφο κήπο.
Μόλις πέντε λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας, το ξενοδοχείο Brown (τηλ. 22970 22271) φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό κτίριο 200 ετών, επάνω στην παραλία.

Πού να φάτε
Ομορφη και γραφική, η ψαραγορά του νησιού προσφέρει την απόλυτη εμπειρία. Δύο ουζερί, ακριβώς πίσω από τους πάγκους των ψαράδικων, θυμίζουν σκηνικό βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία. Παραγγείλτε το κλασικό ούζο με χταποδάκι, μαριδούλα και ό,τι άλλο έχει βγάλει η ψαριά από τα ντόπια καΐκια.

Ο Γελαδάκης είναι το αγαπημένο στέκι των ντόπιων – αν καταφέρετε να βρείτε τραπέζι, μην το πολυσκεφτείτε γιατί… θα το χάσετε! Μετά το πρώτο μεζεδάκι, μεταφερθείτε στον Σκοτάδη στην προκυμαία για φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες. Εναλλακτικά, προτιμήστε τον Αντώνη στο λιμανάκι της Πέρδικας για ψάρι και θαλασσινά με χάζι στις βαρκούλες. Για καφέ και μόκα σπέσιαλ, καθήστε στο λιμάνι, στην καφετέρια Αιάκειον, με θέα στα κότερα.

Πώς να πάτε

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινώς φεριμπόουτ (διάρκεια ταξιδιού 75΄) και ιπτάμενα δελφίνια (διάρκεια ταξιδιού 35΄). Για τη συχνότητα των δρομολογίων επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Αίγινας, στο τηλ. 22970 22328.