Στη σύλληψη ενός ακόμη αντιφρονούντα καλλιτέχνη, του Αϊ Γουέιγουεϊ προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Κίνας.

Ο διάσημος καλλιτέχνης μαζί με έναν βοηθό του έγραψαν στο Twitter ότι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, την ώρα που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για το Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία ανέκρινε και τους βοηθούς του Γουέιγουεϊ, ενώ πραγματοποίησε έρευνα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη.

Οι Αρχές, ωστόσο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός της σύλληψης.

Ο Αϊ Γουέιγουεϊ είναι ένας διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Κίνας. Είχε βοηθήσει στη δημιουργία της «Φωλιάς του Πουλιού», του σταδίου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Αργότερα, ωστόσο, ο κινέζος καλλιτέχνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν προπαγάνδα.

Ο Αϊ Γουέιγουεϊ είχε επίσης στρέψει τα πυρά του κατά της κινεζικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι προσπαθεί να «φιμώσει» τους αντιφρονούντες.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν οποιονδήποτε έχει διαφορετική γνώμη, ακόμη και διαφορετική στάση», είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν στο CNN. «Το να έχεις διαφορετική άποψη μπορεί απλά να σου στοιχίσει τη ζωή σου, μπορεί να μπεις φυλακή, να »φιμωθείς», να εξαφανιστείς», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, ο καλλιτέχνης είχε πει πως οι αρχές τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να τον εμποδίσουν να παρευρεθεί σε μία εκδήλωση που οργάνωνε ο ίδιος, μετά την ανακοίνωση ότι το νέο του εργαστήριο θα κατεδαφιζόταν.