Νέος «τσάρος» επί των Οικονομικών της Εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος ορίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (29 Μαρτίου) διάδοχος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου στην προεδρία της ΕΚΥΟ, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία και στη δικαιοδοσία της υπάγονται οι μετοχές και οι καταθέσεις που διαθέτει η Εκκλησία, οι ανώνυμες εταιρείες, οι τεχνικές υπηρεσίες και η Διεύθυνση Ναοδομίας της Εκκλησίας.

Γεννημένος το 1953, ο κ. Βασίλειος είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξελέγη Μητροπολίτης το 1995 και το τελευταίο διάστημα ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας.

Επιπλέον, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στην επιτροπή αναβαθμίστηκε η συμμετοχή των Μητροπολιτών Σάμου κ. Ευσεβίου και Ύδρας κ. Εφραίμ.

Τη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών της Εκκλησίας, όπως αναμενόταν, ανέλαβε για μία τριετία ο Αρχιμανδρίτης κ. Αντ. Αβραμιώτης, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Αντ. Ζαμπέλη.

Ζαμπέλης: «Επιθυμούν μια Εκκλησία βουβή»

Βολές κατά του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος, μερίδας ιεραρχών αλλά και ευχαριστίες σε μητροπολίτες εκφράζει με επιστολή του στα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο απερχόμενος γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαμπέλης.

«Δυστυχώς, η μεταχείριση της Ελλαδικής Εκκλησίας (την οποίαν συστηματικώς αγνοούν ότι αποτελεί Θείο Καθίδρυμα και όχι μόνο ένα απλό ΝΠΔΔ) την τελευταία διετία έχει επανέλθει σε καθεστώς ομηρίας και απαξιώσεως μετά τη δίκαιη αντιμετώπισή της την προηγούμενη επταετία (2002 – 2009)» τονίζει ο κ. Ζαμπέλης και προσθέτει: «Μερικοί δυστυχώς μέσα στην Εκκλησία και κυρίως στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επιθυμούν μια Εκκλησία βουβή, άβουλη και έρμαιο της κρατικής εξουσίας».

Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο με μια «σημείωση», δηλώνει με έμφαση: «Τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον τον αγαπώ, τον τιμώ και θα τον θυμάμαι πάντοτε όπως τον γνώρισα τα τελευταία δεκατέσσαρα έτη προς της αναρριχήσεώς του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και αυτό δεν αλλάζει με οτιδήποτε ήθελε συμβεί».

Και επισημαίνει ο μέχρι την 31η Μαρτίου γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών φωτογραφίζοντας γνωστούς Ιεράρχες: «(…) μερικοί Ιεράρχες, όμως, οι οποίοι μάλιστα είναι λαλίστατοι επί παντός του επιστητού, πιστεύουν ότι πέραν του ότι είναι άριστοι θεολόγοι, είναι και άριστοι νομοκανονικολόγοι και εντρυφείς οικονομολόγοι και γνωρίζουν τα νομικά και οικονομικά δρώμενα κάλλιον των νομικών και των οικονομολόγων ελέω της Θεού Δεσποτείας που τους έχει ανατεθεί ότι αυτό δεν ισχύει εις την πράξιν και εις το σημερινό πολύπλοκο γίγνεσθαι της παγκοσμιότητος, που είτε επιθυμούμε είτε όχι είμεθα μέρος της».

Λίγο πριν και αναφερόμενος σε επικρίσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς εναντίον του, ο κ. Ζαμπέλης δηλώνει: «Βεβαίως πάντα υπάρχουν οι κακεντρεχείς που δεν χάνουν ευκαιρία να κατακρίνουν το έργο της Υπηρεσίας με αθέμιτα μέσα και δια του Τύπου, προτάσσοντας το γνωστό στους διαδρόμους “αυτοί του τετάρτου” λες και μιλάνε για “μιάσματα” και όχι για σάρκα εκ της σαρκός τους. Ευτυχώς είναι λίγοι, δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά η εκκλησιαστική ιστορία θα τους εγγράψει εκεί που τους αρμόζει. Η ιστορία αργεί αλλά είναι αμείλικτη στην τελική της κρίση».

Ο επί τριετία γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών εκφράζει και ευχαριστίες. Μεταξύ άλλων στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, ο οποίος, όπως σημειώνει, «άγνωστος εις εμέ κατά την έναρξιν της θητείας μου, με περιέβαλε με πατρική αγάπη και με σκέπασε ως φύλακας άγγελος απο τις κακοτοπιές και τους πειρασμούς του διαβόλου και των ανθρώπων». Στους Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειο και Σάμου κ. Ευσέβιο για την πραότητα του χαρακτήρα τους και των σπουδαίων γνώσεων και συμβουλών. Και στον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο για την προσπάθειά του «να αντεπεξέλθουν οι οικονομικές υπηρεσίες στο τιτάνιο έργο τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk